Aquest senzill canvi a la dieta podria reduir el risc de patir un ictus o un infart

Un estudi publicat a New England mostra els beneficis de treure la sisena part d'una culleradeta de sal al dia: podria evitar un milió d'accidents cerebrovasculars i cardíacs

Un canvi en la dieta, que amb prou feines es nota, pot salvar moltes vides.

Un canvi en la dieta, que amb prou feines es nota, pot salvar moltes vides. / TIARD SCHULZ A UNSPLASH

Sergio F. Núñez

Segons les dades que actualment maneja l'OMS, 1.280 milions de persones  al món pateixen hipertensió , amb el risc que això suposa d'ictus i d'infarts i dos terços viuen en països d'ingressos baixos i mitjans.

L'« assassí silenciós» provoca accidents cerebrovasculars

La malaltia, que és coneguda com «l'assassí silenciós» perquè com diuen els experts «ni pica, ni dol» , és un trastorn teòricament senzill de tractar, però que sostingut en el temps augmenta el risc de patir infarts de miocardi i accidents cerebrovasculars com l'ictus.

Ictus i infarts són dues de les conseqüències directes de la hipertenció.

Ictus i infarts són dues de les conseqüències directes de la hipertenció. / UNSPLASH

A més, segons múltiples estudis, la situació empitjora amb el consum excessiu de sodi.

Perquè ens fem una idea, la salut d'una persona pugui entrar en risc només incrementant 4 mil·límetres la pressió arterial (de 135 a 139, per exemple). I el consum excessiu de sal, en persones sensibles, pot augmentar fins a més de 10 mil·límetres la pressió arterial.

Però si ho mirem per la part positiva, i prenem com a referència un estudi realitzat el 2010  per un equip de la Universitat de Stanford, només amb reduir la sisena part d'una culleradeta de sal al dia (350 mil·ligrams) podem baixar la pressió arterial sistòlica en 1,25 mil·límetres de mercuri.

  • I encara que aparentment sembli molt poc, es calcula que n'hi hauria prou per evitar un milió d'accidents cerebrovasculars (sobretot ictus) i atacs cardíacs.

Nou estudi a la Xina

Ara un nou estudi publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine , incideix a demostrar els beneficis que per a la salut tindria la disminució d'una mica de sal a la dieta diària.

L'estudi es va realitzar en 600 llogarets de la Xina rural, on van reclutar 20.995 persones, a les quals van seguir durant gairebé 5 anys.

L'edat mitjana dels participants a l'inici de l'estudi era de 65,4 anys i al voltant de la meitat (49,5%) eren dones.

A més, la gran majoria dels participants tenia antecedents d'hipertensió (88,4%) o havia experimentat un accident cerebrovascular (72,6%).

El nostre cor és més fàcil de cuidar del que ens pensem.

El nostre cor és més fàcil de cuidar del que ens pensem. / IVAN2010

Així va ser l'estudi:

Amb aquest perfil de pacients, els investigadors van dividir a l'atzar les gairebé 21.000 persones en dos grups:

  1. Uns, considerats grup de control, continuarien usant sal comuna als seus àpats.
  2. Els altres, més o menys la meitat, passaria a utilitzar una sal reduïda en sodi, que contenia 75% de clorur de sodi i 25% de clorur de potassi.

Cada 12 mesos, els científics van visitar alguns dels llogarets per verificar que els participants estiguessin usant el tipus correcte de sal.

per confirmar que les respostes eren certes, van decidir mesurar la quantitat de sodi i potassi present a l'orina dels participants, així com prendre lectures freqüents de la pressió arterial.

  • Després d'un període de seguiment mitjà de 4,74 anys, l'experiment va demostrar que la substitució de la sal de taula normal per una sal baixa en sodi va reduir significativament la taxa de crisi i defuncions per problemes cardiovasculars.

La protecció es va produir a les llars que van fer servir sal de taula modificada, en què se substituïa un 30% de clorur de sodi per la mateixa quantitat de potassi (en pes), encara que no es coneixen canvis en l'ús d'altres fonts riques en sal com la salsa de soja i el glutamat.

La clau pot ser que l'espècie humana va evolucionar des d'una dieta molt baixa en sodi, de 200 a 600 mil·ligrams al dia. Per això el nostre cos està dissenyat per retenir el sodi i eliminar el potassi , la qual cosa ajuda a produir efectes nocius.

Reduir una mica de sal pot evitar ictus i salvar moltes vides.

Reduir una mica de sal pot evitar ictus i salvar moltes vides. / PIXABAY

Consells per reduir el consum de sodi

Ja són moltes les empreses de productes envasats que han decidit reduir la sal i algunes comencen a incloure la llegenda «baixos en sodi» com a virtut del contingut.

La majoria de la gent ni tan sols nota el canvi .

I l'experiència assegura que si anem fent una reducció gradual de la quantitat de sal amb què condimentem els nostres plats, les papil·les gustatives s'aniran adaptant i el més probable és que no notem cap problema amb els nous sabors.

També podem prendre precaucions amb els productes envasats que consumim.

Per exemple, alguns es poden

  •     Rentar en aigua abans d'incloure'ls a la cassola.
  •     En comptes d'afegir sal en preparar una recepta, salar el producte acabat , el que probablement complaurà al teu paladar amb força menys sal.
  •     Condimentar els aliments amb sucs de cítrics, escates de pebre picant o altres herbes i espècies picants pot compensar la reducció de sal.
  •     Menjar menys pa , que també contribueix, i no poc, a la ingesta de sodi.

L'autor principal de l'estudi, el professor Bruce Neal , de l'Institut George per a la Salut Global, a Newtown, Austràlia, va explicar: