Opinió

Les setmanes es toquen

"Hem de recordar i insistir que l’alcohol, continua sent la droga més consumida i acceptada socialment"

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Cada dia de cada setmana sol haver-hi un motiu per celebrar o sensibilitzar sobre alguna malaltia, problema de salut, les seves causes i/o factors de risc. Des d’aquí es tracta o es fa ressò d’un tema setmanal. Però de vegades n’hi ha més d’un que es podria triar per tractar. Aquesta setmana, per exemple, tractarem de l’alcohol. Perquè del 13 al 19 de novembre és la setmana de la sensibilització sobre els riscos del seu consum. I és que aquest és el responsable d’una font important de problemes.

Hem de recordar i insistir que l’alcohol, continua sent la droga més consumida i acceptada socialment. Si se’n beu de forma excessiva i habitual, perjudica el fetge i el pàncrees, provoca gastritis i úlceres a l’estómac, també desnutrició i trastorn del sistema nerviós. També augmenta el risc de patir lesions, agreujar problemes físics, psíquics i socials. I pot perjudicar tant les relacions familiars com les laborals.

L’alcohol pot crear addicció. El seu consum excessiu pot provocar dependència i alcoholisme. Per això és tan important recomanar sempre beure’n menys i fer-ho per sota dels nivells de risc. Cal recordar que, si en consumeix una dona embarassada, pot provocar la síndrome d’alcoholèmia fetal en el fetus. També pot provocar càncers en diferents llocs del cos. A la boca (càncer oral) la gola (càncer orofaringi), a l’esòfag, en el fetge, la larinx, l’intestí gros i el recte i en les dones a la mama. Se l’ha reconegut que és tan cancerigen com ho són el tabac, l’exposició a l’amiant i/o a les radiacions ionitzants.


Les setmanes 
es toquen

Les setmanes es toquen / Dra. M. Antònia Bonany Pagès

L’etanol, que està en les begudes alcohòliques, és el responsable de l’aparició dels càncers. I està en tots els tipus de begudes que contenen alcohol. Cal insistir que, com més es beu, el risc de patir càncer és més elevat. Reduir el consum d’alcohol redueix els riscos. Beure’n menys o gens, és l’opció més saludable.

L’alcohol és també una font de calories, però buides. És a dir, que no són útils per a l’organisme. Aquest és un altre bon motiu pel qual hauríem d’abstenir-nos de prendre alcohol.

Quan parlem d’estil de vida saludable, també es fa referència a l’absència d’alcohol. Parlem de fer una activitat física adaptada als gustos i a l’edat, seguir una alimentació equilibrada i mantenir un pes òptim. En lloc s’inclou l’alcohol.

Hem vist la relació que hi ha entre l’alcohol i la gènesi de mala salut, així com que és un factor de risc i també el causant de malalties. Deixar de beure alcohol, no sempre és fàcil ni sempre es pot fer sense ajut. L’alcohol és una droga i es comporta com a tal. Per tant, si una persona presenta problemes amb ell i no ho pot superar sol, només cal que ho comuniqui al seu equip d’atenció primària. I l’ajudaran a substituir alcohol per salut. Perquè hi ha tota una xarxa sanitària interrelacionada especialitzada per donar suport a la persona que ho necessita.

Cada dia és el dia d’una malaltia o d’una efemèride relacionada amb la salut. Aquesta és la setmana per sensibilitzar dels riscos del consum de l’alcohol i la setmana vinent vindrà plena de possibles malalties o aspectes relacionats amb la salut que podrem tractar i que no revelarem ara. I així anirem avançant sense adonar-nos que el temps avança mentre les setmanes es toquen.