Compte si prens Omeprazol, pots ser propens a patir aquesta malaltia

Els efectes secundaris i adversos poden ser freqüents quan consumim fàrmacs, però ens podem arribar a fer patir altres malalties?

Coneix els medicaments més consumits durant el 2022

Pastilles de diferents medicaments.

Pastilles de diferents medicaments. / FREEPIK

Abril Benítez

Quan estem malalts, sovint, ens solem prendre un protector d'estómac, o bé, perquè ens ho ha prescrit el metge, ens ho aconsella el farmacèutic o perquè ja ho tenim com a hàbit rutinari quan ens recepten medicaments. L'estómac és una part del nostre sistema digestiu, el qual hem de cuidar constantment amb una bona alimentació i amb medicació, si fa falta. L'Omeprazol és un medicament molt utilitzat, però, saps que et pot dur certes complicacions de salut?

L'Omeprazol és un inhibidor de la bomba de protons i se sol prescriure quan estem fent un tractament mèdic amb fàrmacs, en casos de pesadesa d'estómac, si patim reflux gastroesofàgic (ERGE) o si tenim una úlcera duodenal o reflux gàstric. 

Els inhibidors de la bomba de protons (IBP) inhibeixen l'enzim encarregat de la producció d'àcid gàstric en les glàndules de revestiment de l'estómac

A Espanya s'arriben a vendre 71.528 milions de caixes d'Omeprazol

Aquest fàrmac representa un 6,51% del total de medicaments consumits i la seva despesa sanitària puja als 490 milions d'euros. A més, va ser el medicament més utilitzat a Espanya durant l'any 2022 i, és un dels més consumits arreu del món.

Els problemes de salut vinculats a l'Omeprazol

Els medicaments estan receptats per curar les nostres patologies i problemes de salut, tot i que, en diverses ocasions, ens poden portar certs maldecaps. Tots els medicaments tenen efectes secundaris, encara que, normalment solen ser lleus. Però, i si ets dels que pateixes un efecte advers greu? S'ha d'anar amb compte amb els medicaments que consumim i com ho fem perquè cada cos és diferent i la reacció no serà la mateixa.

En el cas de l'Omeprazol, s'han trobat diversos problemes de salut que s'hi han associat: infeccions, deficiència de micronutrients i augment del risc de patir fractures. A més, en els últims dies han aparegut notícies sobre possibles efectes adversos fins ara no esmentats. Aquests són més greus, perquè no es tracta d'un efecte advers o secundari en concret, sinó d'una malaltia: la demència.

Aquesta malaltia es vincula amb l'ús prolongat dels inhibidors de la bomba de protons (IBP)

Segons el president de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), "si la prescripció del medicament és inapropiada, no hi ha cap benefici esperable i es magnifica qualsevol efecte advers per lleu que sigui". A més, després d'aquesta "alarma social" envers els IBP (l'Omeprazol, per exemple) i la demència, la SEPD ha renovat l'article que tenien fet sobre l'ús segur d'aquests medicaments, publicat el 2016 pels doctors Carlos Martin de Argila de Prados, Julia López Cardona i Federico Argüelles-Arias. 

En la renovació de l'article han deixat clar que, prendre inhibidors de la bomba de protons a llarg termini és segur. A més, des de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva insisteixen que l'evidència científica sobre els efectes adversos d'aquests medicaments és escassa.

"Quan els inhibidors de la bomba de protons es prescriu en les indicacions d'ús establertes, els seus beneficis superen els possibles efectes adversos", doctor Agustin Albillos, president de la SEPD.

Els medicaments més consumits el 2022 a Espanya

  1.  Els inhibidors de la bomba de protons: l'Omeprazol
  2.  Els inhibidors de l'HMG CoA reductasa: per mantenir el colesterol a ratlla
  3.  Les anilides: el paracetamol
  4.  Els derivats de les benzodiazepines: Diazepam, Alprazolam... Receptats per tractar l'ansietat i ajudar en els processos de depressió, entre altres