Roses fa sensibilització sobre la salut sexual i reproductiva amb la Marató de TV3

La campanya fa parada a la Biblioteca municipal amb una xerrada aquest dijous, 9 de novembre

Imatge promocional de la campanya. | EMPORDÀ

Imatge promocional de la campanya. | EMPORDÀ / REDaCCIÓ. FIGUERES

Emporda.info

La Marató de TV3 estarà dedicada enguany a la salut sexual i reproductiva. Serà la primera vegada que La Marató es dedica a aquesta temàtica, que, segons els professionals de la salut, engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes de la vida i al llarg de tota la vida. La cita és el 17 de desembre. La campanya de sensibilització fa parada a Roses aquest dijous 9 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, a la biblioteca municipal.

Aquestes malalties tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s’estima en 210.905 nous casos cada any. Aquestes són xifres significativament elevades que, a més, representen un cost sanitari considerable per al sistema de la salut, situat en el 12,2%. A Catalunya, s’estima que hi ha 3 milions de persones afectades i 211.000 casos nous cada any, sobretot dones i joves.

La Marató d’enguany vol posar especial atenció en la necessitat de contemplar la perspectiva de gènere en tots els àmbits de la medicina i de la recerca. En concret, la capacitat de la recerca sobre sexualitat i reproducció incidirà en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, posant especial atenció en les dones, el col·lectiu més afectat, amb eines avançades com la intel·ligència artificial o la telemedicina, en totes les especialitats implicades i per mitjà de totes les àrees de la recerca. En aquest sentit, es continuarà vetllant perquè la investigació representi l’equilibri poblacional necessari per a la millora de l’esperança i la qualitat de vida de totes les persones.

La sensibilització sobre la prevenció en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva és cabdal. Per això, La Marató conscienciarà i informarà el jovent, especialment les noies, sobre el fet que la SSIR té un efecte profund al llarg de tota la vida. D’altra banda, segons els experts i les expertes, molts problemes que afecten les dones, per la seva especificitat biològica, s’han invisibilitzat o s’han tingut poc en compte al llarg dels segles. Enguany, La Marató vol contribuir a revertir aquesta situació.