Llançà impulsa un programa pioner amb activitats al mar per reduir el dolor en persones amb fibromiàlgia

La iniciativa, que impulsen professionals d’Atenció Primària, servirà d’avantsala per un futur estudi científic

Gemma Tubert

Un dels principals problemes que pateixen les persones que tenen fibromiàlgia -més enllà del dolor i la fatiga cròniques- és que acostumen a quedar-se a casa i sentir-se soles. Amb l’objectiu de reduir aquests dolors i acompanyar-les en la malaltia, l’Equip d’Atenció Primària del CAP de Llançà juntament amb l’associació Som Mar han impulsat un programa “pioner” de ‘prescripció blava’ que consisteix en fer activitats dirigides a l’aigua amb un grup de persones amb aquesta patologia. Aquest dijous s’ha fet l’última de les nou sessions grupals a la platja del Port. Tot i que encara és aviat per extreure’n conclusions, la sensació general és bona. “A nivell anímic m’ha anat molt bé”, diu una de les pacients, Teresa Nusas.

“Sobretot és veure que altres persones que pateixen com tu, fan l’esforç com tu u veure que no només has millorat tu sinó que totes hi troben un benefici”, explica la Carmen Contreras. Ella fa 20 anys que conviu amb la fibromiàlgia i sempre havia relacionat el mar amb una activitat d’oci. Ara ja, inevitablement, ho relaciona amb el benestar i amb “l’equip” que ha format amb el grup de deu dones d’entre 40 i 75 anys que participen en aquesta iniciativa pionera.

El projecte va néixer al CAP de Llançà -amb el suport de Som Mar i l’Ajuntament- després de detectar que hi havia moltes persones amb dolor crònic a les consultes i que la majoria patien fibromiàlgia. “Ens vam plantejar fer-hi alguna cosa”, explica la metgessa de família del CAP, Carme Pigem.

Tenint en compte que no hi ha medicaments específics per tractar la malaltia però que està demostrat que l’activitat física adaptada té efectes “beneficiosos”, van decidit apostar per combinar-la amb el mar. “El mar té beneficis clars i facilita el moviment”, explica Pigem.

Amb el suport de Som Mar, la seva presidenta, la Xènia, és l’encarregada de dirigir les classes. La intervenció ha constat de nou sessions grupals—una per setmana— que inclou l’administració de qüestionaris previs i posteriors, una sessió teòrica sobre la malaltia, set sessions a la platja de Grifeu, i una darrera de clausura. Durant les sessions a la platja es fan exercicis de moviment corporal conscient, tècniques de relaxació, es camina en silenci i lentitud vora el mar, es practica l’atenció plena (mindfulness) i els banys de mar.

“Han millorat molt”

“Hi ha hagut molta millora pel que fa a la seguretat a l’aigua, en agafar confiança i ha augmentat la capacitat de deixar el dolor en segon terme. El benestar d’estar amb altres persones, el compartir, poder escoltar el mar, han anat primer”, explica Ros.

Aquesta és, de fet, una experiència pionera. Segons Pigem, se n’havien fet amb pacients oncològics en poblacions com Roses i a la Garrotxa als boscos però com aquesta cap altra. De moment, els resultats són ·”positius”, però els professionals volen ser cauts i esperar a veure els efectes a més llarg termini.

El que tots tenen clar és que, més enllà de reduir el dolor físic, l’experiència ha ajudat a les participants a sentir-se acompanyades i, ara, les conviden a reunir-se mensualment per continuar amb les activitats o bé a fer-les en solitari. Tampoc es descarta ampliar l’experiència en un futur.

A més, la iniciativa serà l’avantsala d’un futur estudi científic on està previst que participin més persones afectades per aquesta malaltia “encara molt desconeguda”. “A nivell físic, suposo que els resultats són a més llarg termini, a nivell mental i anímic m’està anant molt bé”, assegura la Teresa Nusas.

Una malaltia molt desconeguda

La fibromiàlgia constitueix la causa més freqüent de dolor crònic difús en la població general. Es defineix com un trastorn crònic de la modulació del dolor que condiciona la seva aparició i ve acompanyat per altres manifestacions clíniques, entre les quals destaquen l’astènia intensa, un son no reparador i un conjunt de símptomes molt variat com ara cefalees, mareig, parestèsies, rigidesa articular, problemes de concentració i de memòria, entre d’altres. Tota aquesta simptomatologia té un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que la pateixen, cosa que els comporta, també, un malestar emocional.

El CAP Llançà atén una població de 7.006 persones, repartides en sis unitats bàsiques assistencials. La població afectada de fibromiàlgia se situa al voltant d’un 2,5%. El fet que aquesta malaltia tingui una etiopatogènia desconeguda i un tractament farmacològic no específic fa que els pacients consultin en nombroses ocasions tant professionals de medicina de família com de reumatologia. Són pacients sovint polimedicats, en els quals la resposta terapèutica acostuma a ser escassa.