Advertència de l'OCU: troben burundanga en aquestes galetes distribuïdes a Catalunya

Hi ha diversos lots d'aliments afectats per presència d'escopolamina; també contenen traces del medicament atropina

Advertència de l'OCU: troben burundanga en aquestes galetes distribuïdes a Catalunya

Advertència de l'OCU: troben burundanga en aquestes galetes distribuïdes a Catalunya / ARXIU

Emma Ferrara

Com passa diverses vegades, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han retirat uns lots d'aliments per presència d'escopolamina, coneguda popularment com "burundanga".

L'OCU ha anunciat que un lot de galetes de la marca Gerblé conté aquesta droga i traces del medicament atropina. Concretament el lot 51914913 de galetes amb llavors de xocolata sense gluten. El lot és procedent de França i tenen com a data de caducitat el 20/09/2023.

A Catalunya és on s'ha avisat primer el sistema coordinat d'intercanvi ràpid d'informació (SCIRI) de la contaminació d'aquestes galetes.

Ara, les autoritats sanitàries espanyoles recomanen que les persones que tinguin aquest lot a casa, no el consumeixin, i volen assegurar la retirada del producte i evitar-ne la comercialització. En cas que ho hagis consumit, has d'estar atent al teu cos, i si notes qualsevol símptoma estrany, hauràs d'acudir a un metge.

Galetes

Galetes / GERBLÉ

Tot i així, l'OCU ha comentat que no cal preocupar-se per les galetes Gerblé, ja que els alcaloides afecten més aliments: "Els alcaloides són un risc real en l'alimentació i poden trobar-se en concentracions elevades en alguns productes d'origen vegetal, com al te i les infusions d'herbes, algunes espècies o en productes amb base cereal com el pa, les barretes de cereals o galetes".