El programa de cribratge ha detectat 15 persones amb càncer colorectal

També ha permès localitzar 143 amb pòlips premalignes entre la població de l’Alt Empordà

Pacient sotmès a una colonoscòpia a l’Hospital de Figueres. | FSE

Pacient sotmès a una colonoscòpia a l’Hospital de Figueres. | FSE / REDACCIÓ. FIGUERESREDACCIÓ

Emporda.info

La tercera ronda del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte a l’Alt Empordà (2020-2022) s’ha completat amb un balanç de 15 pacients amb diagnòstic de càncer. Alhora, s’han detectat 143 pacients amb pòlips, és a dir, amb lesions premalignes. El cap clínic del Servei de Digestologia de l’Hospital de Figueres, Oswaldo José Retto Rojas, remarca la finalitat preventiva d’aquest programa, tenint en compte que «la intervenció a temps en aquests 143 pacients, als quals se’ls han tret les lesions que presentaven, ha fet que hagi disminuït el risc de tenir un càncer en el futur».

En aquesta tercera ronda, el Departament de Salut va convidar per carta 35.590 persones de l’Alt Empordà a fer-se el test immunològic. D’aquest total, van participar en el programa, portant la mostra de femta a la farmàcia per a la seva anàlisi, 11.603 persones (el 32,6 %). Les mostres de 458 persones van presentar sang oculta en femta (3,95 %) i, d’aquest total, a 358 se’ls van realitzar colonoscòpies a l’Hospital de Figueres. Hi ha 100 persones a les quals no se’ls va fer aquesta prova per diversos motius: rebuig, contraindicació o bé perquè es van fer l’exploració en un altre centre.

En les colonoscòpies fetes a l’Hospital de Figueres, es van detectar 15 pacients amb càncer, a més de 143 persones amb pòlips que requereixen seguiment. També es van donar dos casos de malaltia inflamatòria intestinal; 95 casos de troballes que no precisen seguiment endoscòpic, i 103 colonoscòpies normals.

«És important destacar que el fet que hi hagi hagut una participació només del 32,6 % implica que, estadísticament, hi ha al voltant de 280 persones amb pòlips i 30 amb càncer no detectats. El missatge que cal transmetre és que la no participació en aquest Programa significa que t’exposes a aquest risc», ha dit el cap de Servei de Digestologia. I afegeix que, d’acord amb els resultats observats al nostre entorn, només el 4,02% dels casos en què apareix sang en la femta (cribratge positiu) és un càncer, però en aquestes ocasions també s’han pogut identificar i tractar casos d’hemorroides, diverticles o altres troballes no canceroses.

El test immunològic de prevenció de càncer de còlon i recte es fa amb pacients de tot Catalunya i, en el cas de la comarca de l’Alt Empordà, el procés es finalitza a l’Hospital de Figueres. El temps que es triga des que s’inicia fins que acaba tot aquest seguiment entre un mateix grup de pacients s’anomena ronda. Des de l’any 2016, s’han obert i tancat fins a tres rondes iniciades el 2016, el 2018 i el 2020, respectivament. I, actualment, ja s’està duent a terme la quarta ronda (2022-2024).

Mapa interactiu amb els resultats a la comarca

L’Institut de Recerca Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà (FSE) ha analitzat el comportament de les diferents Àrees Bàsiques de Salut de l’Alt Empordà durant les tres rondes tancades i ha generat un mapa interactiu que permet consultar el percentatge de participació, les proves que han donat un resultat positiu, les colonoscòpies realitzades i el nombre de càncers diagnosticats. Està disponible a la pàgina web recerca.salutemporda.cat.