Coronavirus

Balanç de dos anys de Covid a la Regió Sanitària de Girona: 260.000 contagis i 1,6 milions de vacunes

Més de 12.000 persones afectades pel virus han ingressat als hospitals gironins

Una doctora atenent un pacient amb Covid-19

Una doctora atenent un pacient amb Covid-19 / ACN

ACN

El 28 de febrer de 2020 l'hospital Trueta va atendre la primera pacient infectada de covid-19 a la Regió Sanitària Girona, tres dies després que es detectés el primer cas a Catalunya. Aquell va ser l'inici d'una pandèmia que ja fa dos anys que dura i que ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent també el sistema sanitari. En aquest període, a la Regió Sanitària de Girona s'han confirmat 260.966 contagis de coronavirus i hi ha hagut 2.592 defuncions. Per contra, la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha permès administrar 1.664.209 dosis i s'ha assolit una immunització del 75,8% de la població en pauta completa. D'altra banda, els hospitals gironins han ingressat més de 12.000 persones afectades pel virus.

El màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 17 de gener de 2022, -durant la sisena onada- dia en què es van notificar 5.685 positius a Girona. Les proves diagnòstiques han sigut l'element clau en la detecció de la malaltia. La confirmació dels casos ha permès al Servei de Vigilància Epidemiològica pogués fer el seguiment de la persona positiva, prosseguir al seu correcte aïllament i dels contactes estrets i tallar les cadenes de transmissió.

La capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha anat en augment al llarg de la pandèmia. Actualment, la Regió té una major capacitat de processament de proves que durant la primera onada, a més d’estar àmpliament normalitzades i a l'abast de tothom mitjançant la venda de tests en farmàcies. Precisament en els darrers dos anys s'han realitzat a la regió més de dos milions de testos -PCR (1,2 milions) i TAR (821.395)- amb una positivitat mitjana del 10,7%. La mitjana d'edat de les persones positives a Girona ha variat en el transcurs de la pandèmia i actualment se situa en 37 anys i el 52,9% de les persones contagiades són dones.

Per a la realització de gran part d'aquestes proves s'han desplegat 9 equips mòbils d'extracció de mostres distribuïts arreu de la regió i vinculats al Centre d'Atenció Continuada Güell de Girona. En un inici, i durant els primers mesos de pandèmia, es van desplegar tres equips centrats aleshores en la presa de mostres a domicili. Progressivament i amb l'evolució de la pandèmia van assumir noves tasques i es van incorporar nous equips.

En relació a la vacunació, s'han administrat més d'1,6 milions de vacunes i hi han treballat més de 1.300 infermers i infermeres i prop de 650 professionals del sector administratiu.

Pel que fa a la incidència hospitalària, en el transcurs d'aquests dos anys, fins el febrer del 2022, els hospitals de la Regió Sanitària Girona han registrat 12.669 ingressos per coronavirus. D'aquests, 2.405 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, el que representa el 18,9% de les hospitalitzacions.

En el conjunt de la pandèmia, el dia de major ocupació de pacients covid va ser el 5 d'abril de 2020 –durant la primera onada-, quan hi havia un total de 654 persones ingressades, 105 de les quals estaven en una situació crítica. El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser tres dies després, el 8 d'abril, amb 108 llits ocupats per pacients Covid-19.

El pic de víctimes mortals també es va produir l'abril de fa dos anys. En concret, la setmana del 3 al 9 d'abril amb 151 defuncions. A l'atenció primària, des del mes de març del 2020 fins l’actualitat els CAP gironins han realitzat 1,3 milions de visites relacionades amb la covid, amb un màxim de 53.833 visites setmanals entre el 16 i el 22 de gener d'enguany.