La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha confirmat els dos primers casos de febre hemorràgica de Crimea-Congo detectats a Espanya i a Europa Occidental, i que ha causat la mort del primer afectat i l'ingrés en una unitat d'aïllament d'una infermera que el va atendre. El Centre Nacional de Microbiologia on van ser remeses les mostres dels dos pacients ha confirmat el diagnòstic.

El difunt és un home de 62 anys que va morir el 25 d'agost a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid. Va ingressar en un primer moment a l'Infanta Elionor, on va ser atès per una infermera que actualment està ingressada a la Unitat d'Aïllament d'Alt Nivell de l'Hospital La Paz-Carlos III, el centre de referència en malalties infeccioses des de la crisi sanitària de l'Ebola a Espanya l'estiu del 2015.

Tot apunta que l'origen de la malaltia en el cas de la víctima mortal és la picada d'una paparra durant un passeig pel camp en una localitat de Castella i Lleó, i que la infermera es va encomanar a l'estar en contacte amb fluids de l'home quan l'atenia a l'Infanta Elionor. Les vies de transmissió entre persones d'aquesta febre hemorràgica són semblants a les de l'Ebola, també una malaltia hemorràgica. 

Mesures preventives

Fonts sanitàries de la Conselleria de Madrid han informat que abans de la confirmació, quan la infermera va presentar símptomes similars als del pacient, es van activar els protocols de prevenció i la dona va ser aïllada a l'uci del centre.

La Conselleria de Sanitat està elaborant una llista de les persones que han estat en contacte amb els citats pacients per fer-los un seguiment. De moment són unes 190 persones, la majoria personal sanitari.