La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) adverteix que, actualment, l'edat d'inici del tabaquisme se situa entorn els 14 anys a Espanya.

I això no és tot, perquè els pneumòlegs afegeixen a més que el tabaquisme entre els fumadors adolescents és de gairebé el 30%, molt similar a la dels adults.

«Per això, els nens i els adolescents haurien de ser els grups principals d'intervenció en la prevenció del tabaquisme», destaquen des de la SEPAR.

Entre les principals vies d'inici del tabaquisme entre els adolescents, se situa el vapeig, tant per la seva acceptació social com pel fàcil accés a aquests dispositius.

Això fa que els experts urgeixin a intervenir en l'àmbit educatiu amb activitats i programes de prevenció entre els nens d'educació primària.

Aquests programes han d'incloure informació sobre les noves formes de consum de nicotina que estan irrompent amb força entre els joves, segons l'estudi 'Noves formes d'inici al tabaquisme en adolescents', signat pel pneumòleg Álvaro de Astorza Vergara i la infermera, Marisa Escobar Povedano, tots dos de l'Hospital de Ca Misses (Eivissa) i publicat en 'Prevenció del Tabaquisme', la revista científica sobre tabaquisme de SEPAR.

Resultats de l'estudi en adolescents

En aquest estudi transversal es va aconseguir una mostra definitiva de 344 adolescents d'entre 12 i 18 anys, dels quals el 50,2% eren dones.

En analitzar les dades, es conclou que l'edat mitjana d'inici del consum està en els 13 anys, la qual cosa coincideix amb els últims estudis realitzats a nivell nacional.

El cigarret electrònic ha estat el producte més utilitzat entre els enquestats, el que sembla ser causa del fàcil accés que es té a aquest i a l'acceptació social del vapeig.

El 86,6% van contestar que mai havien fumat; el 6,1% que fumaven però que ho havien deixat; el 4% que eren fumadors actius i un 3,1% que es consideraven vapejadors.

En ser preguntats per la mena de producte que fumaven, el 10,4% van dir que havien provat alguna vegada el cigarret electrònic; el 8,4%, els porros; el 7,5%, el cigarret convencional; i el 4,9% la pipa.

Segons l'estudi, el 10,4% d'adolescents ha provat algun cop el cigarret electrònic

El risc del vapeig

«Ens resulta cridaner que el vapejador sigui el producte més consumit, que pot ser causa del fàcil accés als cigarrets electrònics que tenen els adolescents, per escapar a les polítiques de control de la venda de cigarrets convencionals, sumat a una gran acceptació social i al fet de resultar més atractiu pel seu format electrònic», exposen els autors.

«A més, sorprèn que els porros tinguin un percentatge de consum similar al cigarret, el que indica que el seu consum està normalitzat entre els adolescents i que l'accés a ells, malgrat ser una substància il·lícita, no és difícil», afegeixen els autors.

Dels alumnes que han fumat, el 50% es va iniciar amb el cigarret convencional i un 30,7% amb el vapejador, un 10,2% amb pipes i un 8,9% amb porros.

«D'això es dedueix que el cigarret convencional continua sent la principal porta d'entrada a l'inici del consum, però que cada vegada és més important el percentatge dels que s'inicien amb el vapejador», destaquen.

Component social

Quant als principals motius pels que els adolescents s'inicien en el consum de tabac o en el vapeig, el 48,2% van dir que són perquè en el seu entorn es fuma (el 39,2%, perquè els seus amics ho feien i el 9%, perquè fumaven en la família); el 37,5%, van dir que s'inicien per diversió.

D'aquestes dades, els autors de l'estudi alerten sobre «el que porta implícit el context social (grup d'amics), reforçant la idea que en l'inici al tabaquisme hi ha, majoritàriament, un component social», afirmen els autors.

A més, el 10,7%, va afirmar que havia començat a fumar o a vapejar perquè li donava seguretat; el 9% perquè fumaven en la família; i el 3,5% perquè els donava bona imatge.

Segons l'estudi, el 9% d'adolescents fuma perquè ho feien a la seva família

Influència de l'entorn familiar

Altres dades preocupants són que el 38,6% dels adolescents enquestats viuen amb persones que fumen o vapejan.

Un percentatge que està per sobre de la mitjana estatal i, fins i tot, autonòmica, a pesar que a Balears la taxa de prevalença de fumadors sigui de les més altes d'Espanya.

I hi ha més. El 27,8% dels alumnes que fumen ho fan amb el coneixement dels seus pares, «i això és preocupant i ens fa pensar que la labor informativa necessària ha d'estendre's també a l'àmbit familiar».

Perquè els autors de l'estudi recorden que tenir progenitors fumadors es relaciona amb una major probabilitat de convertir-se en fumador habitual, sobretot quan són la mare o els germans els que fumen.