El programa Habiba – Dones i Salut Comunitària a l’Alt Empordà té per objectiu reforçar l’equitat en l’exercici del dret a la salut i l’accés al sistema de salut de les dones d’origen migrat al territori introduint la perspectiva interseccional. L'Equip d'Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l'Alt Empordà ho va engegar a principis d'enguany i aquest divendres 19 de novembre ha presentat les conclusions en una sessió final.

El desenvolupament del programa ha facilitat un procés de treball comunitari en què s’ha vinculat i compartit el coneixement dels professionals de la salut i el de les dones migrades de diferents orígens a l’ABS L’Escala, principalment del municipi de Sant Pere Pescador, per reforçar els actius en salut existents al territori.

Fruit del procés de treball s’ha realitzat un diagnòstic en salut comunitària compartit i participat entre l’equip mèdic i les dones que ha estat coordinat per l’Equip d’inclusió i atenció a la comunitat del Consell Comarcal i l’entitat Amunt i Crits Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà. Aquest diagnòstic ha facilitat la definició d’accions comunitàries específiques orientades a reforçar el coneixement de recursos sanitaris especialitzats com són els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva entre les dones d’origen migrat i la creació de recursos de suport a l’atenció pels professionals de salut.

La jornada ha servit per presentar tres resultats concrets, definits a partir del treballa de diagnòstic, com són, en primer lloc, un Taller preventiu sobre salut sexual i reproductiva creat conjuntament entre les dones participants en el programa i l’equip mèdic de l’ABS de L’Escala; en segon lloc, la creació de vídeos divulgatius en sis idiomes sobre salut sexual i reproductiva; i finalment, una guia en format web de plantes medicinals africanes dels països d’origen de les dones participants.

La presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez ha presentat la jornada de tancament emfatitzant la importància de projectes com aquest que «prenen el pols a professionals i ciutadania, tot escoltant les seves inquietuds». El conseller comarcal de Benestar Social, Àlex Hernández, explica que «aquest projecte posa llum sobre quins canvis s’han de realitzar i quines polítiques s’han d’aplicar per millorar la relació de dones en l’àmbit de la salut».

El projecte Habiba

El programa Habiba, Dones i Salut Comunitària neix de les necessitats expressades per les mateixes dones migrades en el camp de la salut en els processos de dinamització comunitària que s’han promogut pel programa Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà (2019) i en els espais de dinamització de dones migrades per part de l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat.

Han obert la sessió telemàtica, la presidenta del Consell Comarcal Sònia Martínez, i Yolanda Altimiras, responsable territorial de la Fundació "la Caixa" a Catalunya.

El projecte Habiba, finançat per la Convocatòria Interculturalitat i Acció Social 2020, s’ha executat en el decurs de tot l’any 2021 al municipi de Sant Pere Pescador.