Llepar el xumet del nostre nadó per netejar-lo després que hagi caigut a terra és un costum de moltes mares i pares que altres no farien mai per considerar-ho antihigiènic. Una nova investigació, però, ha revelat que podria ser beneficiós per a la salut del nadó ja que pot ajudar a prevenir al·lèrgies i asma.

Un estudi de l'Henry Ford Health System, a Detroit (Estats Units), presentat a la reunió del Col·legi Americà d'Al·lèrgies, Asma i Immunologia (ACAAI, per les sigles en anglès) ha revelat que els nadons que els seus pares tenien el costum de llepar el xumet per netejar-lo tenien un nivell més baix d'anticossos que estan relacionats amb el desenvolupament d'al·lèrgies i asma. Els investigadors ho expliquen perquè els pares poden estar transmetent bacteris orals saludables de la seva saliva que afectaran el desenvolupament primerenc del sistema immunològic dels seus fills.

"Encara que no podem dir que hi ha una relació de causa i efecte, podem dir que els microbis als quals s'exposa un nen en una etapa primerenca de la vida afectaran el desenvolupament del seu sistema immunològic --explica Eliane Abou-Jaoude, al·lergòloga de l' Henry Ford Health System i autora principal de l'estudi-. De les nostres dades, podem dir que els nens amb xumets netejats pels seus pares llepant-los tenien nivells més baixos d'IgE entre els 10 mesos d'edat i els 18 mesos d'edat ".

S'indica que l'estudi retrospectiu és el primer del seu tipus als Estats Units que avalua l'associació entre els mètodes de neteja del xumet i l'anticòs Immunoglobulina E o IgE. La IgE està vinculada al desenvolupament d'al·lèrgies i asma. Les troballes són compatibles amb els d'un estudi suec del 2013, que va informar d'una associació entre els pares que xuclen el xumet del seu nadó amb un risc reduït de desenvolupar al·lèrgia.

En l'estudi del Henry Ford hi van participar 128 mares a les quals se'ls va preguntar com netegen el xumet del seu nadó: esterilitzant-lo en aigua bullint o al rentavaixelles, netejant-lo amb aigua i sabó o xuclant-. Entre els tres mètodes, 30 mares els esterilitzaven, 53 el netejaveb amb aigua i sabó i 9 el llepaven.

"Entrevistem 128 mares de nadons diverses vegades durant un període de 18 mesos i preguntem com han netejat el xumet del seu fill -relata l'experta en al·lèrgies-. Trobem que els fills de mares que el van llepar tenien nivells d'IgE més baixos".

de tota manera, Edward Zoratti, membre de ACAAI i coautor de l'estudi, adverteix que es necessita més investigació, ja que no han determinat si la menor producció d'IgE observada entre aquests nens es mantindrà.