Les seqüeles que deixa el càncer impedeixen alguns malalts de tornar a la seva professió i són diverses les dificultats que es troben els supervivents a l’hora de tornar a la normalitat i sobretot de trobar feina. A Catalunya, cada any, hi ha entre un 1,6% i un 1,7% més de persones supervivents de càncer i la Fundació Roses Contra el Càncer és conscient de la importància d’adaptar-se a les necessitats dels seus usuaris. Per donar-los suport en tot aquest procés, acaba de posar en marxa un servei d’inserció laboral gràcies a un conveni signat amb la Fundació Intermèdia. La Fundació, que va néixer el 2012 i té seu a Figueres, es dedica a trobar feina a col·lectius vulnerables i d’especials dificultats d’inserció en el món laboral, com ara les persones que han sobreviscut a un càncer “per acompanyar-los en tot el procés que suposa trobar o tornar a la feina i fins i tot fent de mediació entre empresa i treballador” explica Sandra Foix, treballadora social de la Fundació Roses contra el càncer.

“Fins ara, des de la Fundació, s’oferia orientació als malalts i als familiars, però no podíem aprofundir en aquest servei” diu Foix. Ara, a través de la Fundació Intermèdia, “col·laborem amb aquestes persones que han hagut de deixar la feina a causa de la malaltia en el moment en què es reactiven dins el món laboral” assenyala Marta Torrent, tècnica d’Intermèdia: “es tracta de donar suport en la recerca, però també a escala emocional a la persona que en molts casos s’ha de replantejar la feina o fer un canvi de treball”.

L’acompanyament s’oferirà igualment als familiars, que poden ser el cònjuge, o un fill i que, a causa de cuidar del malalt, potser ha hagut de deixar la feina. Els pacients de la Fundació Roses Contra el Càncer seran atesos a Roses o a la seu que disposa Intermèdia a Figueres, depenent dels casos que requereixin intervenció, explica Foix. El conveni s’ha signat per un any.

Sensibilitzar sobre el càncer

Dimecres passat, les entitats adherides a la Federació Catalana d’Entitats Contra el Càncer (FECEC) van organitzar activitats de sensibilització i conscienciació sobre el càncer. A Roses, el Dr. Huc va oferir una xerrada al teatre sobre Reconstrucció mamària, amb motiu el Dia Internacional del Càncer de Mama. Segons dades de pacients tractades a l’Institut Català d’Oncologia, al cap de 5 anys del diagnòstic de la metàstasi, quasi un 38% de les pacients encara viu, mentre que fa 20 anys la supervivència era del 20%.

La millora de la prevenció, la detecció precoç, el diagnòstic i el tractament del càncer ha comportat en les últimes dècades un augment de la supervivència. Gràcies als avenços en el diag­nòstic i tractament, prop del 90 per cent d’aquestes dones aconsegueixen curar-se. En el cas del càncer de mama, les dificultats de les dones per tornar a la feina són importants. “Les seqüeles físiques que deixa la malaltia provoquen que sovint hagin de deixar la seva feina habitual i que hagin de reorientar-se laboralment”. Els avenços en la supervivència i en la reducció de la mortalitat en oncologia plantegen un nou repte: el seguiment de la salut dels llargs supervivents i la seva reincorporació a la feina després del càncer de mama, un càncer que en gairebé la meitat dels casos (45%) afecta dones que es troben en edat laboral.

Guiar les empreses

Segons un estudi elaborat per la FECEC, basat en les entrevistes fetes a seixanta dones que han sobreviscut a un càncer de mama, s’apunta que sovint les respostes de l’assistència mèdica, de l’empresa o de l’entorn familiar i social semblen tenir criteris contradictoris. En aquest sentit, es proposen diferents accions per millorar els problemes detectats, com per exemple elaborar un manual que guiï les empreses a l’hora de reintegrar treballadores que han passat un càncer. Se’ls sol dir: “No et preocupis. Ara cuida’t i ­oblida’t de la feina”, “Estem pel que necessitis”. Però quan el tractament s’allarga, “la cosa es complica i, des de la lògica empresarial, pot ser difícil acceptar una baixa que es perllonga en el temps i que no se sap quant durarà”, conclou l’estudi.