Opinió

Clivellar un científic

"Val la pena no deixar d’encoratjar els científics com l’Antonio Turiel perquè continuïn expressant els seus arguments amb plena llibertat"

L'investigador i científic Antonio Turiel.

L'investigador i científic Antonio Turiel. / Empordà

La ciència ha estat sempre una eina poderosa per fer avançar la humanitat en democràcia i veracitat, i per això, al llarg de la història, alguns científics han estat temuts i castigats per aquells que han vist perillar la seva concepció del món o els seus interessos particulars. Un dels casos més paradigmàtics i famosos de repressió va ser Galileu, físic, matemàtic i filòsof italià condemnat i perseguit el segle XVII per la inquisició a causa de les seves teories revolucionàries que, amb el temps, varen contribuir enormement al progrés de la ciència i la societat.

Durant les darreres dècades de democràcia, la veu de molts científics que han alertat sobre el canvi climàtic, la sobreexplotació dels recursos naturals o la contaminació ha estat sovint menystinguda. Així, els resultats i les recomanacions de molts estudis han quedat sovint en un calaix, amb unes conseqüències nefastes que són cada cop més evidents.

En els darrers anys, en el marc de l’anomenada societat de la informació i de les xarxes socials, hem entrat en una nova fase on els científics que revelen relats incòmodes han passat de ser ignorats a atacats. La transició energètica i l’investigador del CSIC i físic Antonio Turiel constitueixen un bon exemple per entendre aquest canvi de fase.

Atacs davant dels reptes

Primer, el Dr. Turiel va ser atacat per alertar-nos dels perills d’una economia basada en els combustibles fòssils i per contribuir al desenvolupament i la defensa la teoria del decreixement com a via per fer front als reptes ambientals que ens assetgen. I ara torna a ser víctima d’una altra campanya que intenta desprestigiar-lo pel fet d’advertir-nos dels perills d’un model de transició energètica basat en el desplegament massiu de renovables que desafien els propis límits planetaris.

En la mateixa línia s’emmarquen les crítiques i pressions que hem rebut els científics (entre els quals en Turiel) que vàrem elaborar el documental Un Silenci Blau, en el qual exposàrem els potencials impactes ecològics i socials de l’eòlica marina al golf de Roses.

Es pot estar d’acord o no amb allò que argumenta un científic o el que mostra un documental, però les males formes utilitzades per aquells que intenten limitar la llibertat de càtedra deixen un regust de caciquisme preocupant, sobretot quan procedeixen de persones que ostenten títols universitaris i càrrecs de gestió acadèmica, i que representen col·lectius o institucions.

Crivellar un científic pel seu discurs pot proporcionar, per a alguns, un plaer efímer, però, a la llarga, tota la societat hi surt perdent. No pas perquè perilli la ciència en si mateixa (molt més sòlida del que creiem), sinó perquè aquests atacs debiliten la pròpia democràcia (molt més dèbil del que ens pensem).

Val la pena, per tot això, no deixar d’encoratjar els científics com l’Antonio Turiel perquè continuïn expressant els seus arguments amb plena llibertat i resistint aquests intents llastimosos d’empastifar la seva credibilitat amb mentides i insults. Som moltes i molts els que estem al costat de la ciència, la llibertat d’expressió i el pensament crític. Endavant, Antonio!

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió