Opinió

Alves: 150.000 euros i violar surt «més barat»

«La justícia és igual per a tothom. Rics i pobres. I, per això, Dani Alves està a la presó per haver violat una dona. Però si l’exjugador del Barça no tingués diners estaria bastant més temps privat de llibertat»

Dani Alves al banc dels acusats.

Dani Alves al banc dels acusats. / EFE

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

La sentència de l’Audiència de Barcelona considera provat que «l’acusat va agafar bruscament» a la dona, «la va tirar a terra, i evitant que pogués moure’s, la va penetrar vaginalment». En altres paraules, Dani Alves va violar una jove de 23 anys als lavabos de la discoteca Sutton en un delicte que, tot i la claredat de la resolució judicial, no mantindrà l’exjugador del Barça gaire més temps a la presó. Els motius? Una pena (4 anys i mig de presó) lluny de la que demanaven tant la fiscalia (9 anys) com l’acusació particular (dotze anys). I, de manera especialment incomprensible per als profans en el món del dret, l’aplicació de l’atenuant de «reparació del dany» gràcies als 150.000 euros que el brasiler va pagar abans de la celebració del judici. És a dir, tenir diners converteix en «més barat» violar. La víctima ha vist reconeguda la seva versió, en la sentència es deixa clar que Dani Alves la va forçar sexualment sense el seu consentiment, i cobrarà 150.000 euros que, per molts diners que ens puguin semblar a la majoria, no suposen cap gran esforç econòmic per a una persona que ha estat molts anys a l’elit del futbol mundial.

«De comparar el temps que Dani Alves haurà estat a la presó per una violació (...) moltes persones, culpables com ell, però amb menys recursos per aconseguir que se’ls hi apliquessin atenuants com el 'reparació de danys'»

La justícia és igual per a tothom. Rics i pobres. I, per això, Dani Alves està a la presó per haver violat una dona. Però si l’exjugador del Barça no tingués diners estaria bastant més temps privat de llibertat. Tan certa és una cosa com l’altra. La cartera, la fama i el respecte social que dona haver jugat de blaugrana o amb la selecció brasilera no han salvat Dani Alves d’anar a la presó. Però els diners sí que li facilitaran trobar un camí de sortida molt més ràpid. Els seus advocats intentaran que sigui ben aviat, basant-se en el fet que ja ha complert un any de presó preventiva, i llavors serà el moment de fer comptes. De comparar el temps que Dani Alves haurà estat a la presó per una violació, amb el temps que hi han estat, per delictes menys dolorosos per a les seves víctimes, moltes persones, culpables com ell, però amb menys recursos per aconseguir que se’ls hi apliquessin atenuants com el «reparació de danys». Una comparació que, segurament, també serà difícil d’entendre per als profans en dret.

Subscriu-te per seguir llegint