Opinió

Els drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible

L'Agenda 2030 té per finalitat aconseguir un desenvolupament sostenible, que també vol aconseguir una bona salut universal

Els drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible.

Els drets humans i els objectius de desenvolupament sostenible.

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Els drets humans es recorden cada any el dia 10 de desembre. La seva declaració fou feta per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) l’any 1948 i hi inclou, el dret a la salut. Però, què són els objectius de desenvolupament sostenible (ODS)? És una estratègia que va veure la llum el 25 de setembre de 2015, quan líders mundials es varen reunir i l’ONU va aprovar l’Agenda 2030. Aquesta agenda té per finalitat aconseguir un desenvolupament sostenible, que també vol aconseguir una bona salut universal.

L’agenda té cinc pilars, que són: les persones no es pot deixar ningú pel camí. Assegurar la dignitat i la igualtat de totes les persones i fer-ho en un ambient saludable. El segon posa la protecció del planeta en el centre. El tercer parla de prosperitat, transformant les economies per aconseguir gaudir d’una vida pròspera i amb harmonia amb la natura. La pau, tot propiciant societats pacífiques. I crear les aliances mundials necessàries entre els diferents actors per poder dur-ho a terme. L’agenda té 17 objectius d’ODS, 169 fites i els seus indicadors d’evolució.

Els ODS fixats són: acabar amb la pobresa a tot el món. Això implica assolir gana zero, erradicar la fam, aconseguir la solidaritat alimentària, la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible. Gaudir d’una bona salut, aconseguir una vida sana i el benestar de totes les persones. Gaudir d’una educació de qualitat i inclusiva, promovent l’ aprenentatge permanent. Aconseguir la igualtat de gènere, empoderant totes les nenes i les dones. Aigua potable i sanejament per a tothom, garantint l’accessibilitat, la disponibilitat i la gestió sostenible. Que les energies siguin accessibles, assequibles, fiables, sostenibles i modernes. Generar treball i creixement econòmic que sigui just, que generi felicitat i sigui decent. La innovació i les infraestructures seran resilients amb una industrialització inclusiva i innovadora. Reduir les desigualtats, entre països i dins d’un mateix. Les ciutats, els assentaments i les comunitats seran sostenibles, inclusius, segurs i resilients. S’han d’assolir i mantenir un consum i una producció sostenibles. Les accions pel clima comprenen les mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i el seu efecte. Pel que fa a la vida submarina, cal utilitzar, conservar i garantir el desenvolupament sostenible dels oceans, els mars i els recursos marins. Cal la protecció, la restauració i un ús sostenible dels boscos, lluitar contra la desertització de la flora, això també és aplicable a la fauna terrestre, aturant i revertint la pèrdua de la terra i preservant la seva biodiversitat. La pau i la justícia es promouen amb societats pacífiques, inclusives, que faciliten l’accés universal a la justícia i es passaran comptes de les accions a les institucions destinades a aquest efecte. Es creen i mantenen les aliances per assolir els objectius de desenvolupament per enfortir la seva implementació i la revitalització.

Sabem que per assolir-los no n’hi ha prou amb les nostres accions individuals, sinó que cal la suma dels resultats realitzats per tots els sectors involucrats. S’aconseguiran tots aquests objectius? Ens hi va molt. No?