Des de l’empordanet

«Laudate Deum»

"El quatre d’octubre passat el papa Francesc va publicar l’Exhortació Apostòlica Laudate Deum, dirigida a totes les persones de bona voluntat parlant sobre la crisi climàtica"

Mossèn Josep Taberner

Mossèn Josep Taberner

El quatre d’octubre passat, festa de Sant Francesc d’Assís, patró de l’ecologia, el papa Francesc va publicar l’Exhortació Apostòlica Laudate Deum, dirigida a totes les persones de bona voluntat parlant sobre la crisi climàtica.

És com la segona part de l’Encíclica Laudato Si, publicada el juny de 2015, que portava per subtítol «Sobre la cura de la casa de tots». Allà el Papa hi critica el consumisme i el desenvolupament irresponsable, i fa una crida a una «reacció global» per combatre la degradació mediambiental i el canvi climàtic.

En la Laudate Deum diu: «Han passat ja vuit anys des que vaig publicar la Carta Encíclica Laudato Si, quan vaig voler compartir amb tots les meves preocupacions més sentides sobre la cura de la nostra casa comuna. Però, amb el pas del temps, m’adono que no reaccionem prou, mentre el món que ens acull es va enfonsant i potser acostant-se a un punt de fallida» (LD 2).

I, justifica la publicació d’aquesta Exhortació: «La reflexió i les informacions que podem recollir d’aquests vuit anys ens permeten precisar i completar el que podíem afirmar temps enrere. Per aquesta raó, i perquè la situació es torna més imperiosa encara, he volgut compartir amb vosaltres aquestes pàgines» (LD 4).

El Papa divideix el Document en sis parts:

1.- La crisi climàtica global: «No se’ns demana res més que una mica de responsabilitat davant l’herència que deixarem després del nostre pas per aquest món». (LD 18).

2.- El creixement paradigmàtic tecnocràtic: En aquest marc, «tot allò que existeix deixa de ser un do que s’agraeix, es valora i es cuida, i es converteix en un esclau, en víctima de qualsevol caprici de la ment humana i les seves capacitats» (LD 22).

El món està esdevenint tan complex que cal un marc diferent de cooperació efectiva

3.- La debilitació de la política internacional: «El món està esdevenint tan multipolar i alhora tan complex que cal un marc diferent de cooperació efectiva. No n’hi ha prou de pensar en els equilibris de poder, sinó també en la necessitat de donar resposta als nous desafiaments i de reaccionar amb mecanismes globals davant dels reptes ambientals, sanitaris, culturals i socials, especialment per a consolidar el respecte als drets humans més elementals, als drets socials i a la cura de la casa comuna. Es tracta d’establir regles globals i eficients que permetin garantir aquesta protecció mundial» (LD 42). Missatge ben contundent.

4.- Les Conferències sobre el clima: avenços i fracassos: Des de fa dècades, representants de més de 190 països es reuneixen periòdicament per a tractar la qüestió climàtica.

«Després d’algunes Conferències amb escassos resultats, i la decepció de la COP de Madrid (2019), s’esperava revertir aquesta inèrcia a la COP26 de Glasgow (2021). Bàsicament, el seu resultat va ser rellançar l’Acord de París, que s’havia posat en dubte pels condicionaments i els efectes de la pandèmia» (LD 49).

5.- Què s’espera de la COP28 de Dubai?: El papa Francesc afirma sense embuts: «Aquesta Conferència pot ser un punt d’inflexió, que mostri que tot el que s’ha fet des de 1992 anava de debò i va valer la pena, o serà una gran decepció i posarà en risc el que s’hagi pogut aconseguir de bo fins ara» (LD 54).

Un ésser humà que pretén ocupar el lloc de Déu es converteix en el pitjor perill per a ell mateix

6.- Les motivacions espirituals: Acaba l’Exhortació Apostòlica adreçant-se als fidels catòlics, recordant les motivacions que brollen de la pròpia fe.

I acaba: « ‘Lloem Déu’ és el nom d’aquesta carta. Perquè un ésser humà que pretén ocupar el lloc de Déu es converteix en el pitjor perill per a ell mateix» (LD 73).

A Dubai hi haurà (30 novembre – 12 desembre 2023), centenars de persones representant quasi tots els països del món.

Sé, de bona font, que entre els representants del continent africà hi haurà una catalana, la Sílvia, que representa la República de Gàmbia. A ella, bona amiga, i membre de la Fundació Solidança, i fundadora amb el seu marit, en Malang, de l’M’bolo Association, amb qui l’Associació «Amb les teves mans» hi tenim un conveni de cooperació, li he fet arribar el text d’aquesta Exhortació Apostòlica del Papa Francesc.

Us convido a tots a llegir-la. És breu, és ben actual i molt contundent.