De Cal Recader

Claudi Ametlla i Coll

"Fou una d’aquelles persones que els va tocar informar i decidir en èpoques difícils"

Manel Puig

Manel Puig

Aquest 2023 s’han complert 140 anys del naixement del periodista i polític Claudi Ametlla. Entenc que es fa difícil sintetitzar amb poques paraules el que va ser el nostre protagonista, però ho intentaré. Tot i que era originari de la població tarragonina del Sarral, Ametlla inicia la seva relació amb la vila de Castelló d’Empúries quan va conèixer la que més tard va ser la seva dona, M. del Carme Peris Mas de Xeixàs. La seva dimensió periodística i política és extraordinària. Podríem dir que és el periodista i polític més important vinculat amb Castelló.

Fou una d’aquelles persones que els va tocar informar i decidir en èpoques difícils. És per això que es va haver d’exiliar dos cops per coaccions. Primer va rebre amenaces des de les esquerres (CNT-FAI) i després des de les dretes amb l’entrada de l’exèrcit franquista. El seu currículum és impressionant. A la primera gran guerra, fou destinat com a periodista corresponsal de la revista Iberia al front aliat, també va treballar per l’agència francesa Havas. El van condecorar amb la Legió d’Honor francesa pel seu suport als aliats. Un temps després fundà l’Agència Fabra, la qual més tard, per diversos motius, va esdevenir Agència EFE. En l’àmbit polític, fou primer governador civil de Girona i després de Barcelona entre 1931 i 1933. El 1936 l’escolliren diputat pel Front d’Esquerres al Congreso de los Diputados de Madrid. Del segon exili abans esmentat, tornà a Catalunya el 1948 on endegà, tot i estar permanentment vigilat per la policia, l’anomenat Comitè Ametlla per la lluita antifranquista. En la seva faceta d’escriptor va deixar cinc volums de les seves memòries polítiques. Segons el seu net, Jordi Ametlla, va tenir dificultats per poder publicar els darrers volums. Es veu que en una carta signada pel ministre d’Informació d’aleshores, Manuel Fraga Iribarne, li va dir: «Està molt bé el que escriu, però que, de moment, aquestes coses no es poden dir».

En l’homenatge al centenari del seu naixement a Castelló d’Empúries es va presentar el seu darrer volum. Us recomano que les llegiu!