Paral·lel 46

L’Escola Oficial d’Idiomes

"Vivim en un país que no sé si valorem prou la riquesa de conèixer idiomes; potser perquè el tema lingüístic sempre ha estat sensible o bé perquè no ho hem necessitat"

Alfons Martínez Puig

Alfons Martínez Puig

La setmana passada va tenir lloc a Figueres una petita gran notícia com és l’aniversari d’un centre educatiu que complia vint anys; em refereixo a l’Escola Oficial d’Idiomes, coneguda com a EOI, i que després d’haver estat ubicada a la Fundació Clerch i Nicolau es troba des de fa més de deu anys al Centre de Formació Ferran Sunyer i Balaguer.

Les EOI són centres d’estudis no universitaris per l’ensenyament d’idiomes moderns que depenen de la Conselleria d’Educació i, per tant, el nom «oficial» significa que els idiomes que ensenyen tenen acreditació oficial. Més enllà, però, de la definició freda del que són, també cal dir que han acabat esdevenint –com a mínim la de Figueres–, un espai amable, rigorós i molt més útil del que a voltes es pugui pensar.

Vivim en un país que no sé si valorem prou la riquesa de conèixer idiomes; potser perquè el tema lingüístic sempre ha estat sensible o bé perquè no ho hem necessitat, però el cert és que conèixer un idioma et pot obrir les portes a un territori, a una cultura a noves maneres d’entendre la realitat que ens envolta, cada idioma és una manera diferent de veure la vida com deia Federico Fellini; o simplement, et permet ampliar coneixements, cosa que mai està de més en el món que vivim.

I en aquest sentit, l’Escola Oficial d’Idiomes a Figueres és una història d’èxit; i quan em refereixo a èxit ho faig en el sentit en què Albert Camus considerava que l’èxit és fàcil d’obtenir, el que és difícil és merèixer-lo. L’EOI, després de vint anys, es mereix l’èxit que té amb més de 500 alumnes dividits en 3 idiomes (francès, anglès i alemany) i multitud d’exalumnes que en els darrers vint anys han passat per les seves aules.

Vivim en una ciutat i una comarca de frontera amb una gran capacitat turística, la qual cosa ens fa pensar que conèixer idiomes és bàsic per moure’s. La necessitat d’una escola, oficial, especialitzada en el coneixement de llengües és indiscutible i la prova són aquests vint anys d’activitat. Per molts anys!