Opinió

Evitem els càncers evitables

«A hores d’ara, és del domini públic que hi ha càncers que són evitables. Ja en coneixem alguns dels factores de risc o causes que el provoquen, i avui en farem un recordatori. Els recordatoris ajuden a fer possible, coses que de vegades ens n’oblidaríem, si no hi fossin. Veiem quins càncers podem evitar, seguint els consells dels experts»

Una dona passant una mamografia.

Una dona passant una mamografia. / Emporda.info

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

A hores d’ara, és del domini públic que hi ha càncers que són evitables. Ja en coneixem alguns dels factores de risc o causes que el provoquen, i avui en farem un recordatori. Els recordatoris ajuden a fer possible, coses que de vegades ens n’oblidaríem, si no hi fossin. Veiem quins càncers podem evitar, seguint els consells dels experts. No ens cansarem de repetir que cal viure la vida amb estils de vida saludable. Malgrat la redundància, aquesta és una gran veritat.

Sintetitzarem la informació, per fer-la clara, entenedora i útil, en els següents apartats.

No s’ha de fumar. Així de senzill, no s’ha de consumir cap classe de tabac. Cap ni un. També cal mantenir la llar lliure de tabac. És a dir, que sigui un espai sense fum. També cal potenciar totes les iniciatives i accions que fan del lloc de treball un espai sense fum.

Lluitar contra l’obesitat i guanyar-la. Cal mantenir el pes ideal per a la nostra alçada, així aconseguim un pes saludable. Cal evitar l’excés de pes perquè perjudica la nostra salut.

Menjar bé, fer-ho saludablement. L’alimentació ha de ser sana i equilibrada. La dieta ha de constar de cereals integrals, llegums, fruita i verdures. S’ha de limitar la ingesta dels aliments que tenen una elevada aportació de calories, tant en forma de sucres, com en forma de greixos. Cal evitar les begudes ensucrades. Pel que fa a la carn, s’ha d’evitar tant com es pugui el consum de la carn processada i també el de la carn vermella, així com els aliments que contenen molta sal.

No s’ha de beure alcohol. I si se’n beu, cal limitar-ne el consum. És a dir, beure’n poca quantitat. La mesura més útil per a la prevenció del càncer és no beure’n gens.

«La participació en els programes de detecció precoç de certs càncers és una mesura molt efectiva. És important participar en el programa de diagnòstic precoç del càncer de còlon i recte, tant en homes com en dones, i en el de mama i el de coll d’úter en les dones»

Per a evitar el càncer de pell, s’ha d’evitar l’exposició excessiva al sol. Això és especialment important en els nens. Cal protegir-se la pell utilitzant protectors solars. No és recomanable exposar-se al sol artificial.

En algunes feines, hi ha factors de risc de malalties, que són exposicions evitables. A la feina, cal protegir-se de les substàncies cancerígenes i seguir estrictament les normes i mesures de prevenció i seguretat laborals.

S’ha d’evitar rebre radiacions. El radó és el causant de malalties evitables. Si s’hi està exposat, cal prendre mesures per evitar-lo, fent del lloc de treball i de la llar, llocs segurs en reduir-ne l’exposició.

L’alletament matern redueix el risc de càncer de mama en la dona que dona el pit al nadó. Sempre que es pugui, es farà un alletament matern. Pel que fa al tractament hormonal substitutiu de les dones, a la menopausa, aquest augmenta el risc de patir determinats càn- cers. Per això, si aquest tractament cal, ha d’estar estretament supervisat.

Les vacunes i el càncer. Cal participar en els programes de vacunació d’hepatitis B per a nadons, i en el del papil·loma humà, com també en la resta que figuren en el calendari d’immunitzacions.

La participació en els programes de detecció precoç de certs càncers és una mesura molt efectiva. És important participar en el programa de diagnòstic precoç del càncer de còlon i recte, tant en homes com en dones, i en el de mama i el de coll d’úter en les dones.

Aquestes mesures s’han demostrat altament efectives. Per tant, cal tenir-les presents en el dia a dia, cada dia.

Subscriu-te per seguir llegint