Entrevista | Philippe Verdoodt Consultor i professor de Turisme a la UAB

Transformant l’Empordà en un destí turístic de referència durant tot l'any

"Com a habitant de l’Empordà i apassionat pel que aquesta terra ofereix, soc un fervent defensor del seu potencial com a destinació turística de referència durant tot l’any"

Amesura que les estacions tradicionals de viatge es tornen menys previsibles a causa del canvi climàtic i els hàbits dels viatgers canvien, es fa evident que l’Empordà ha d’adaptar-se i innovar per continuar sent un destí turístic atractiu.

L’Empordà –amb les seves costes pintoresques, els parcs naturals i les petxines culturals– sempre ha estat un lloc encantador per als turistes. No obstant això, la dependència del turisme estacional tradicional ja no és sostenible ni pràctica. Com a habitant de l’Empordà i apassionat pel que aquesta terra ofereix, soc un fervent defensor del seu potencial com a destinació turística de referència durant tot l’any.

El canvi climàtic ha generat una certa incertesa en les estacions tradicionals, i aquesta incertesa és una oportunitat per a l’Empordà. Amb una gamma tan variada d’atractius, la comarca està ben posicionada per satisfer les demandes d’un turisme més diversificat i sostenible. Les platges espectaculars i els paisatges naturals ofereixen oportunitats per a les activitats a l’aire lliure, com senderisme, ciclisme i esports aquàtics entre altres. Al mateix temps, els pobles històrics i el ric patrimoni cultural de l’Empordà proporcionen una immersió profunda en la història i la cultura catalana.

El turisme actiu és una de les claus d’aquest canvi. Les persones cada vegada més busquen experiències en les seves vacances, i l’Empordà té un potencial immens per satisfer aquesta demanda. Caminades per les rutes muntanyoses, ciclisme a través de parcs naturals i activitats aquàtiques a les platges són només algunes de les opcions disponibles per als amants de l’aire lliure.

El meu compromís va més enllà de les paraules. Com a coordinador del curs «Turisme Actiu Empordà: Crea el Teu Negoci», estem treballant per proporcionar, als emprenedors locals, les eines, els coneixements i la confiança necessàries per construir negocis turístics durant tot l’any. I una part fonamental d’aquesta formació és la col·laboració amb empreses locals que ja estan treballant amb èxit en aquesta línia.

Comptarem amb empreses exemplars que han abraçat la visió del turisme actiu durant tot l’any i han obtingut resultats notables. Aquestes empreses, amb el seu coneixement pràctic i la seva experiència, seran part integral del nostre curs, ja que ens proporcionaran insights valuosos i compartiran les seves històries d’èxit, inspirant als nostres participants i mostrant-los que aquesta visió és totalment possible.

La desestacionalització és la clau d’aquesta estratègia. Estem treballant per canviar la percepció de l’Empordà com una destinació turística només d’estiu. Volem que les persones vinguin aquí en qualsevol època de l’any, perquè l’Empordà té alguna cosa única per oferir en cada temporada.

Estic convençut que podem transformar l’Empordà en un destí turístic de referència durant tot l’any. Amb una visió audaç, una estratègia centrada en la desestacionalització, la passió pel nostre territori i la col·laboració amb empreses locals i les administracions en clau de suma, aquesta realitat és possible.

Endavant!