Opinió

La malaltia Alzheimer: Els seus factors de risc

«Cada any, en arribar el dia 21 de setembre, es parla d’aquesta malaltia. En aquest dia, es commemora el dia Mundial. Des d’aquest racó, ens en farem ressò. Ens centrarem en els seus factors de risc»

Dra. Maria Antònia Bonany

Dra. Maria Antònia Bonany

Cada any, en arribar el dia 21 de setembre, es parla d’aquesta malaltia. En aquest dia, es commemora el dia Mundial. Des d’aquest racó, ens en farem ressò. Ens centrarem en els seus factors de risc.

Un factor de risc és una característica que sembla que pot tenir alguna relació amb el desenvolupament d’una malaltia. Quan n’hi ha un en concret, augmenta la probabilitat que aquesta aparegui. D’entrada, la presència del factor de risc no vol dir que es doni la malaltia que s’hi relaciona. Però sí que té més probabilitats per fer-ho. I n’hi ha de modificables i de no modificables. I es pot actuar sobre els primers. Si es fa, pot arribar a disminuir en un 40% els casos de demència. Aquests són la inactivitat física, fumar, el consum excessiu d’alcohol i l’aire contaminat. També ho són tenir una lesió cranial, tenir pocs contactes socials, tenir un nivell instructiu baix, l’obesitat, la hipertensió arterial i la Diabetis Mellitus, la depressió i els trastorns funcionals auditius.

En el grup de no modificables, hi ha el fat de tenir antecedents familiars de malaltia d’Alzheimer, l’edat, la base genètica i el fet de ser dona. Com més edat, més risc. Però la demència no forma part de l’envelliment, perquè aquest no és una malaltia, però la demència sí que ho és. I la malaltia d’Alzheimer és una demència. Per un altre costat, es relaciona el fet de ser dona no només amb una probabilitat més elevada de patir la malaltia, sinó que és més freqüent. Cal dir que es pot associar a alteracions genètiques. Es coneixen més de 20 gens que actuen com a factors de risc d’aparició de la demència i n’hi ha d’altres, coneguts com a determinants, que la poden provocar. En aquests casos, l’aparició de la malaltia d’Alzheimer és molt més precoç (abans dels 60 anys) i és molt més freqüent. Apareix també més precoçment en les persones que tenen una síndrome de Down.

Un altre factor de risc és l’edat materna, quan en el moment del naixement té més de 40 anys.

Pel que fa al factor hereditari, tot i que algunes famílies pateixen d’una forma que ho és, la majoria no semblem que ho siguin.

És més freqüent en persones quan han patit un traumatisme cranial a partir dels 50 anys, havent perdut el coneixement i que tenen el gen Apoe4. Pel que fa al nivell instructiu, un nivell educatiu alt i un bon desenvolupament intel·lectual, poden retardar-ne l’aparició. Els factors modificables solen respondre a un canvi del comportament de la persona que els té. S’ha de tenir en compte que alguns d’aquests canvis són difícils de fer i que només estem actuant sobre alguns factors de risc. N’hi ha d’aquests que també ho són per altres malalties, com les cardíaques, el càncer, la diabetis i les respiratòries cròniques. Per tant, els canvis poden ser útils per més d’una malaltia. És molt important mantenir-se actiu físicament i intel·lectualment, menjar bé, de forma sana, i participar en activitats en què hi hagi interrelació personal, perquè fomenten la salut cerebral i disminueixen el risc de desenvolupar una demència.

Adoptar actituds que serveixin per disminuir els factors de risc de la malaltia d’Alzheimer, tot i que no sempre és fàcil, ens ajuda a disminuir la seva freqüència i actua també sobre altres malalties molt freqüents.

Subscriu-te per seguir llegint