Tribun@

Netflix mata la seva gallina dels ous d'or

"No hi ha dubte que si només apostem pel mitjà i ens oblidem del talent que hi ha darrera de qualsevol producció, tenim un greu problema. Llarga vida a la creativitat"

Carles Ayats Aljarilla

Carles Ayats Aljarilla

La vida és plena de paradoxes. Netflix ha anunciat aquesta setmana que abaixa la persiana. Però no patiu, només tanca el servei de lloguer de DVD per correu als Estats Units. El videoclub que va impulsar la companyia fa més de vint-i-cinc anys, per plantar cara a Blockbuster entre d’altres, cau víctima del model que l’ha catapultat arreu del món: l’streaming o reproducció en línia, i el vídeo sota demanada. Podríem dir que el fill ha acabat matant el pare convertint-se en un Èdip del segle XXI.

Aquests discos de policarbonat i una fina capa reflectant d’alumini varen néixer gràcies a un acord necessari entre les principals tecnològiques a començaments de la segona meitat dels noranta. La batalla fratricida per l’estandarització de les cintes de vídeo –molts recordareu encara els sistemes 2000, Beta i VHS– va facilitar aquesta unificació amb un suport que, avui dia, gairebé ha desaparegut de les nostres vides però que mantenim en el racó d’alguna prestatgeria.

M’ha estat impossible recordar quin va ser el títol de la primera pel·lícula que va caure a les meves mans en aquest format, encara que tinc clar per quin motiu va ser. Era un feliç usuari d’un dels molts videoclubs que durant un parell de dècades es varen multiplicar a la comarca. L’aparició del DVD va permetre que aquells que primer vàrem apostar per aquesta tecnologia tinguéssim més oportunitats d’aconseguir reservar les últimes novetats del moment. Una opció que donada la saturadíssima demanda del mercat de cintes, era una missió quasi impossible. Reconec que la felicitat va durar ben poc.

La desaparició del DVD m’ha fet pensar, una altra vegada, en l’excessiva importància que sovint donem al suport. Estem veient com el Festival de Cinema de Venècia és víctima de la vaga de guionistes, actors i actrius als Estats Units. No hi ha dubte que si només apostem pel mitjà i ens oblidem del talent que hi ha darrera de qualsevol producció, tenim un greu problema. Llarga vida a la creativitat.

Subscriu-te per seguir llegint