Dimarts gras

Idees de bomber

"Amb les associacions en peu de guerra contra el Departament d’Interior, es fa difícil pensar en una correcta gestió dels incendis"

Lluís Batlle

Lluís Batlle

Durant el lamentable incendi forestal de fa unes setmanes a la nostra comarca, vam ser testimonis de la no-intervenció de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i els Bombers Voluntaris de Catalunya per prohibició expressa del cos de Bombers.

Amb les esmentades associacions en peu de guerra contra el Departament d’Interior, es fa difícil pensar en una correcta gestió dels incendis. Estem parlant, en ambdós casos, d’entitats sense ànim de lucre, integrades per propietaris forestals, voluntaris, ajuntaments... Són unitats auxiliars, però no per això prescindibles. El mateix govern de la Generalitat, en el seu dia, les va condecorar amb la Creu de Sant Jordi, fet que no pot passar inadvertit.

Sense la seva contribució, tenim la sensació de quedar-nos més desprotegits i, en especial, les zones més despoblades, on un parc professional té poc sentit, ja que la major part de l'any estaria inactiu.

Les persones que es presten voluntàriament a les tasques d’extinció no són funcionaris. D’acord que tampoc són estrictament voluntaris, ja que reben algunes retribucions menors com poden ser despeses generades per la seva intervenció, assistència a pràctiques o cursos. Ara sembla que una de les seves reivindicacions principals són unes correctes cobertures d’assegurances, cosa que a priori semblaria del tot lògica.

Apartar aquests col·lectius de les situacions d’emergència en cas d’incendi, aplicant uns protocols molt determinats per part dels bombers professionals, segurament respon a un millor ordre i a una cerca de màxima eficiència quan ens trobem davant d’una situació relativament controlable, però potser assumim un risc massa elevat per a quan vinguin mal dades i els focs es reprodueixin amb severitat al llarg i ample del nostre territori, cosa que segur que en un futur succeirà, si parem esment a les condicions climàtiques cada cop més adverses.

Caldria trobar un encaix per a aquestes persones que es juguen la vida per nosaltres. Invertir en elles és invertir en el nostre país, en el nostre futur. Atesa la quantitat de despeses sense cap ni peus que afronten les administracions públiques amb els diners de tots, és urgent trobar una solució.

Trobo que faria bé Interior en apagar el foc que se li ha creat dins el departament abans que tot siguin laments.