Casa Nouvilas, la lot sense piles de Santi Vila

Quinze anys i 3,8 milions d'euros més tard ni tan sols hi han acabat fent un outlet amb bufet lliure per a jubilats francesos o un bloc de pisos turístics

La Casa Nouvilas del carrer Nou de Figueres.

La Casa Nouvilas del carrer Nou de Figueres. / Víctor Subirós.

Figueres

Através dels seus epigrames, Carles Fages de Climent va ironitzar sobre la generosa herència que va rebre el nebot de Florenci NouvilasLa lot hagués tingut piles / no fores l’hereu Nouviles»- si el seu oncle no hagués mort sense fills: «La titola d’en Nouviles / és una lot sense piles».

Les lots, amb piles o sense, la capacitat econòmica de l’antiga burgesia empordanesa i les herències que passen d’una generació de les famílies no són el tema de discussió. L’any 2008, els quatre germans Fina de Nouvilas van poder firmar la venda de la casa del carrer Nou de Figueres a canvi de 3,8 milions d’euros, perquè l’immoble era de la seva propietat i perquè algú va veure bé pagar aquests diners. Per la seva part, no hi ha res a dir. Per la part compradora, o sigui l’Ajuntament de Figueres, i el seu llavors alcalde Santi Vila, i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, presidit per l’aleshores batlle de Llançà Pere Vila, se n’ha de parlar molt més. Per què la varen comprar? Per fer-hi què? Ho tenien clar? Un centre cultural, la seu dels serveis socials tant de l’Ajuntament com del Consell Comarcal, el Museu del Circ que Genís Matabosch va acabar portant a Besalú, una nova ubicació per al Museu de l’Empordà... Res. Quinze anys més tard ni tan sols hi han acabat fent un outlet amb bufet lliure per a jubilats francesos o un bloc de pisos turístics. Santi Vila ja fa anys que és història a Figueres i els seus successors -Marta Felip, Jordi Masquef, Agnès Lladó i, de nou, Masquef- continuen amb el maldecap d’intentar vendre la casa Nouvilas a algú. No a algú que en vulgui pagar els 3,8 milions d’euros del 2008. Si no directament a qui en vulgui a pagar alguna cosa. La darrera subhasta, a un preu de sortida d’1,4 milions d’euros, va quedar deserta.

Ara a Masquef, i al Consell Comarcal, només els queden dues solucions. O rebaixar més el preu en una nova subhasta o buscar, aquest cop sí, una utilitat per a la Casa Nouvilas. Si aquest cop tampoc la troben, haurem de convenir que efectivament l’any 2008, Santi Vila va comprar una autèntica lot sense piles. Un artefacte inservible. Això sí, a canvi de 3,8 milions d’euros de diners públics. Una inversió de la qual, de moment, només en poden dir bé els hereus Fina Nouvilas.