EDITORIAL

5.358 males notícies, una de bona per a la comarca

«Una taxa d’atur del 8,53% continua sent una llosa massa elevada per a una comarca on, paradoxalment, moltes empreses asseguren tenir problemes per trobar personal»

Emporda.info

Quan es vol treballar, no tenir feina sempre és una mala notícia. I un gran maldecap personal i familiar. Per això, una a una, les 5.358 persones de l’Alt Empordà que estan apuntades a les llistes de l’atur són 5.358 males notícies. En conjunt, però, a la comarca hi ha 232 males notícies que fa un mes, gairebé mil més que a principi d’any i molts menys de les que omplien l’Alt Empordà en els anys més durs després de la crisi financera de la primera dècada d’aquest segle. La comarca viurà la millor temporada turística després de la pandèmia i, tot i les incerteses que sobrevolen l’economia mundial, els nivells d’ocupació són els millors que s’han viscut en els nostres municipis des de fa quinze anys.

Després del sotrac dels anys posteriors a la crisi del 2008, l’Alt Empordà ja havia iniciat un acusat procés de recuperació que la pandèmia va frenar. Així, l’estiu anterior a l’arribada del coronavirus, la comarca ja havia arribat a tenir «només» 5.894 persones registrades a l’atur. Els ERTO van evitar que l’atur tornés, almenys de manera consolidada, a enfilar-se al voltant dels 11.000 aturats. Però no ha estat fins a aquest juny, amb la pandèmia ja oblidada que s’ha trencat el mur dels 5.500 aturats per baixar fins a aquests actuals 5.358.

Amb tot, una taxa d’atur del 8,53% continua sent una llosa massa elevada per a una comarca on, paradoxalment, moltes empreses asseguren tenir problemes per trobar personal. Hi ha molt camí per recórrer pel que fa a «casar» l’oferta i la demanda a còpia de millorar una oferta educativa molt orfe de cicles formatius. Treballadors ben formats que puguin aspirar a feines més ben remunerades i amb millors condicions. El creixement del volum d’ocupació ha d’anar progressivament acompanyat d’un augment de la qualitat d’aquesta ocupació. Millors feines, millors salaris i més possibilitats per als joves de convertir l’Alt Empordà en una terra on sigui possible tenir un projecte vital complet. Una terra amb bones opcions per formar-se, amb alternatives per desenvolupar una carrera professional per gaudir de la qualitat de vida dels municipis de la comarca que, per altra banda, tant atreu els visitants de fora.