L’Alt Empordà rebaixa la seva xifra d’aturats a nivells anteriors a la crisi del 2008

Hi ha 5.358 persones sense feina quan, entre el 2011 i 2015, la comarca tancava els anys amb mitjanes mensuals properes als 11.000 aturats

Operaris d’Amazon, treballant al nou centre  logístic de la multinacional al Far d’Empordà.  | MARC MARTÍ

Operaris d’Amazon, treballant al nou centre logístic de la multinacional al Far d’Empordà. | MARC MARTÍ / Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

Marc Verdaguer

L’Alt Empordà va acabar el mes de juny amb 5.358 persones inscrites a les llistes de l’atur. Són 232 menys que un mes abans (5.590), gairebé un miler menys que a principi d’any (6.324, a 31 de gener) i 359 menys que ara fa un any en l’inici de la temporada d’estiu del 2022 (5.717, el 30 de juny de 2022). Una sèrie de baixades consecutives, amb les dents de serra estacionals d’una comarca on el sector serveis té un pes aclaparador, que han portat l’Alt Empordà a un volum d’aturats que no es veia des d’abans de la crisi del 2008. Entre el 2011 i el 2015, l’Alt Empordà va tancar els anys amb mitjanes mensuals properes als 11.000 inscrits a les llistes de l’atur. El doble de les xifres amb les quals ara la comarca ha engegat l’actual temporada turística.

El final de la pandèmia amb la recuperació del turisme, obertures concretes en altres sectors com el cas d’Amazon al Far d’Empordà i la millora de les dades de la ciutat de Figueres poden servir per explicar, almenys en part, aquesta bona dinàmica. Amb un 8,53% d’atur, l’Alt Empordà millora, per poc, les dades de comarques com el Baix Empordà o el Gironès. I, en el cas concret de Figueres, el seu darrer descens interanual d’aturats és el més elevat de tots els municipis de les comarques gironines. Després del sotrac dels anys posteriors a la crisi financera de finals de la primera dècada d’aquest segle, l’Alt Empordà ja havia iniciat un acusat procés de recuperació que, de cop, es va veure estroncat per la pandèmica. De fet, l’estiu anterior a l’arribada del coronavirus la comarca ja va tenir xifres d’atur relativament baixes. Però el pic màxim del juliol del 2018, 5.894, encara es va quedar clarament per sota de la situació actual.

De la Vajol al Port de la Selva

Per poblacions, mirant percentatges i volum total, el gruix dels aturats es concentra a la capital de la comarca. A Figueres, hi ha un 11,52% d’aturats, tres punts més que el conjunt de l’Alt Empordà, i és el quart municipi amb el percentatge més elevat. Per davant seu, només hi ha la Selva de Mar (11,76%), Sant Miquel de Fluvià (16,89%) i la Vajol que, amb poca població, amb 9 persones a l’atur, veu que el seu percentatge d’aturats se li dispara fins al 18,37%. Pel que fa a les poblacions més grans, si Figueres té un 11,52% d’atur, Castelló d’Empúries el té del 8,79%, Vilafant del 7,91%, Roses del 7,36%, l’Escala del 7,05% i Llançà del 6,58%.

A l’altre extrem, el Port de la Selva comença la temporada turística amb només un 1,81% d’atur (6 persones inscrites a les llistes), Vilanant (2,71%), Garriguella (2,97%) i Siurana (3,61%).

Precisament, Siurana és el municipi de la comarca amb menys persones que declaren buscar feina. Només dues. Amb tres aturats hi ha Sant Mori, Vilamaniscle i Palau de Santa Eulàlia. Per pura lògica, les bosses d’aturats es concentren als municipis més poblats. Figueres amb 2.465 inscrits, Roses amb 630, Castelló d’Empúries amb 439, l’Escala amb 288, Vilafant amb 199, Llançà amb 146 i la Jonquera amb 128. La resta es troben, tots, per sota del centenar d’aturats. Començant per Sant Miquel de Fluvià amb els seus 59 aturats que disparen el percentatge fins al gairebé 17% comentat abans (16,89%). I continuant per Avinyonet de Puigventós (44 aturats), Sant Pere Pescador i Peralada (els dos amb 43), Vilajuïga (40), Llers (36) Vilamalla (34), Bàscara (33), Cadaqués i Navata (els dos amb 31) i Portbou, Cabanes i Agullana (els tres amb 30).

La reducció: el cas de Figueres

Amb els seus més de 47.000 habitants, la ciutat de Figueres és el municipi de la comarca amb més aturats (2.465) i el quart amb major percentatge (11,52%) rere la Vajol, Sant Miquel de Fluvià i la Selva de Mar. Però, també, Figueres és la població que més està contribuint a la millora de les dades d’ocupació a l’Alt Empordà. De maig a juny de 2023, Figueres ha rebaixat en 105 persones la seva llista d’aturats. De les 232 persones que, en el conjunt de la comarca, han sortit de la relació d’aturats, 105 corresponen a la capital de l’Alt Empordà. La resta es concentren, de manera gairebé total, a Roses (-35), l’Escala (-34), Castelló d’Empúries (-19), Vilafant (-14) i la Jonquera (-9).

Les xifres de Figueres, però, no són les millors de la comarca, sinó també del conjunt de la demarcació. Comparant, de maig a juny del 2023, a la ciutat de Girona la reducció d’aturats ha estat de 57 persones. I, en altres poblacions destacades, a Palafrugell ha estat de 67, a Blanes de 69, a Lloret de 68 i, bastant menor, a Banyoles (-22) o Olot (-11). Després de Figueres, la baixa de l’atur intermensual més notable a les comarques gironines ha estat a Salt (-76). Fora de la demarcació, les dades de Figueres també són clarament més bones que altres ciutats mitjanes de Catalunya: Vic (-40), Manresa (-22). I no estan excessivament lluny, en números relatius, de ciutats amb molta més població com Reus (-125) o Mataró (-162).

El pes d’Amazon

El detall exacte de les persones que, ara com ara, té donades d’alta Amazon al seu nou centre logístic del Logis Empordà no es pot trobar en cap estadística pública. Però, encara que no sigui en les magnituds que es van comentar abans de la seva posada en marxa, l’arribada d’Amazon a la comarca ja ha d’haver tingut incidència en les dades d’ocupació a la comarca. Segons es va explicar des de la companyia, en una visita amb mitjans a les instal·lacions, hi hauria un miler de persones treballant per Amazon a la comarca i l’objectiu declarat és arribar als 1.500 empleats en un termini de tres anys. Una aspiració que el convertiria en un dels principals, o directament el primer, ocupadors de l’Alt Empordà i que, en part, diversificaria una mica una oferta laboral molt centrada en el món de l’hostaleria i el turisme que són més estacionals que la logística.

Treballadors d'Amazon al centre logístic al Far d’Empordà,

Treballadors d'Amazon al centre logístic al Far d’Empordà, / MARC MARTÍ

Sempre segons la versió de la companyia, més del noranta dels treballadors que ha començat a treballar a la seu d’Amazon a Logis Empordà «són de la comarca o dels seus voltants». La resta, concretament 47 en el moment de la visita del mes de maig, serien treballadors provinents d’altres seus de l’empresa. Com, per exemple, el centre de distribució que la firma nord-americana ha tancat de manera recent a Martorelles.

Les bones dades de l’Alt Empordà en els últims mesos i, de manera especial en aquest mes de juny, arriben empentades per la bona marxa de l’ocupació en el conjunt de Catalunya. El país va tancar el juny amb un rècord d’afiliació, amb 26.548 feines (0,71%) més que al maig i la xifra d’ocupació més alta que hi ha hagut mai a Catalunya (3,74 milions de treballadors).

Per sectors, el descens de l’atur de maig a juny en el conjunt de Catalunya ha arribat a tot arreu. Si bé, lògicament, amb els serveis al capdavant per l’inici de la temporada turística. En aquest sector, a 30 de juny constaven 237.157 persones inscrites a les llistes d’atur catalanes, xifra que representa un descens de 5.106 desocupats. En el sector de la indústria hi havia 36.534 persones registrades (-630), a la construcció, 25.543 (-247), i en l’agricultura 5.436 (-162).

Subscriu-te per seguir llegint

TEMES