Paral·lel 46

Deu anys en moviment

«Tot ha girat al voltant de la dansa, el moviment, i amb una programació extraordinària que barreja el petit format, gairebé íntim, amb el gran format que enlluerna; cada espectacle és una agradable sorpresa que et pots trobar, per casualitat, pels carrers de Figueres»

Alfons Martínez Puig

Alfons Martínez Puig

No estic segur si va ser la coreògrafa Blanca Li, la ballarina Aloña Alonso o alguna altra personalitat del món de la cultura, però la frase és certa del tot: «La dansa és la germana pobra de les arts escèniques»; si hi ha afegim que a les arts escèniques en general no lliguen els gossos amb llonganisses, precisament, podem arribar fàcilment a la conclusió que el món de la dansa, dins la creació escènica és en el millor dels casos precari.

Potser per això, i perquè hom sap una mica de les dificultats d’aquest petit món de la creació en què en barregen a parts iguals vigor físic i talent escènic, que a Figueres tinguem un festival de dansa com el Figueres es mou i que, a més, enguany celebri deu anys d’existència, és una bona notícia que no podem passar per alt.

A més, si obrim la mirada més enllà del terme municipal –que a voltes, és recomanable–, també és un festival amb prou prestigi perquè el tinguin en compte a nivell de tot l’Estat. No està malament.

I, a més, aquest festival va néixer ara fa deu anys a partir d’una beca Agita de les que atorga l’Ajuntament de Figueres, la qual cosa encara hauria de fer-nos pensar que comptem amb una petita joia.

Del 27 de juny al 2 de juliol, Figueres s’impregna de dansa i és relativament fàcil trobar-te espectacles a la Plaça de l’Ajuntament, a la Placeta baixa de la Rambla, al Convent dels Caputxins o en qualsevol altre punt de la ciutat. S’aconsegueix la col·laboració de diverses entitats de la ciutat així com espais emblemàtics ja sigui l’Institut Ramon Muntaner o la Biblioteca Fages.

Durant aquests dies, tot ha girat al voltant de la dansa, el moviment, i amb una programació extraordinària que barreja el petit format, gairebé íntim, amb el gran format que enlluerna; en qualsevol dels casos, cada espectacle és una agradable sorpresa que et pots trobar, per casualitat, pels carrers de Figueres. Tot això, durant quatre dies de juliol, i des fa deu anys. Que aquest moviment, no s’aturi.