Paral·lel 46

Quan escriu Xavier Febrés

«Reconec que soc lector seu, des de fa molt de temps, no només perquè és un gran escriptor, sinó perquè és un prescriptor empordanès que ajuda a entendre el nostre país, i sobretot ensenya a estimar-lo i respectar-lo»

Alfons Martínez Puig

Alfons Martínez Puig

Fa pocs dies teníem el privilegi, a Figueres, de comptar amb la presentació d’un dels darrers llibres del periodista i escriptor Xavier Febrés; és més, si fa no fa un mes, va venir a presentar-ne un altre, la qual cosa ens diu que és treballador, prolífic, afectuós amb la nostra ciutat i atent amb aquest petit país, l’Empordà, que necessita relators molt més del que ens pensem.

El títol del llibre és il·lustratiu Empordà per a mitòmans, editat per Cal·lígraf; una petita joia que tot amant d’aquesta terra hauria de llegir. I malgrat que el tinc a mitges, he de dir que no només sorprèn a cada plana, sinó que aconsegueix que acabem tenint enveja de la nostra mateixa terra, preguntant-nos si, realment, vivim allà on ens descriu amb eficiència i destresa.

Reconec que soc lector seu, des de fa molt de temps, no només perquè és un gran escriptor, sinó perquè és un prescriptor empordanès que ajuda a entendre el nostre país, i sobretot ensenya a estimar-lo i respectar-lo –amb les seves coses bones i les dolentes, i això té molt de mèrit–. Per un empordanès no només provoca satisfacció sinó la certesa que, literàriament, estem en bones mans.

Sempre he pensat, i he dit, que l’Empordà té moltes coses, però no sempre té qui li escrigui, i Xavier Febrés ho fa, i ho fa bé. Escriure’l senzillament, per entendre el paisatge i els qui l’habiten, els qui hi viuen o estiuegen, els passavolants, els turons, les muntanyes, el mar i el sol, els mercats bulliciosos, colorits i els personatges singulars, les efemèrides perdudes i els espais concrets, la història petita o no tan petita; i retrobar-nos amb els veïns del nord, que sovint oblidem o simplement els donem per descomptats.

Quan escriu Xavier Febrés, recuperem una part d’aquell Empordà mític, transportat a l’actualitat; ens el retrobem cara a cara i és quan més ens agrada. Si volem comparar-nos amb la Toscana o la Provença, ens calen relators com ell que alcin el territori i ens el tornin embolicat, a punt per regalar-lo.