Manyagues

L’arc del Portitxol beu i s’ennuega

"No us espanteu, escalencs i emporitans, però tots sabem que algun dia, com va passar amb la roca del Frare, l’arc del Portitxol fugirà de les nostres vides"

Santi Coll

Santi Coll

La mar, quan pica, pica fort. De fa anys, tinc ben guardada a la memòria una foto impressionant, de gran format, en blanc i negre, de l’arc de pedra de la platja del Portitxol ben glaçat. Les caramelles blanques, refilades, rajant roca avall. Era penjada dins de l’Hostal Empúries, a cal Gambo de tota la vida. El primer cop que la vaig veure, el camí d’Empúries ni aspirava a ser passeig. Un record d’infantesa que m’ha reaparegut en primer pla cada cop que he retornat a l’Hostal.

Dies enrere, quan la primera llevantada important d’hivern espolsava l’escuma blanca sobre els sorrals de la platja i arrencava els pocs dàtils de mar que deuen quedar a les Muscleres, una amiga va retratar l’onatge passant pel forat de l’arc de pedra. La violència de l’aigua era tremenda. Ho sabien bé els grecs i romans que van desembarcar a Empúries i que, en múltiples ocasions, havien patit naufragis a la nostra costa. A Culip mateix, al cor de cap de Creus, de derelictes n’és ple. Parlem clar, quan el temporal brama, l’arc del Portitxol s’ennuega. Mal senyal.

No voldria equivocar-me, però la foto que abans esmentava va ser feta per Joan Lassús, el 1956, i l’original està ben guardat a l’Arxiu Municipal de l’Escala. Si m’erro, no dubteu a escriure’m per dir-ho.

Fa uns anys, gràcies a un regal de la gent que més estimo, vam visitar en família la cèlebre Finestra Blava de l’illa de Gozo, a Malta. També era un element geològic singular, un gran pont de pedra treballat durant milers d’anys per la força de la mar. Poc després de ser-hi, un temporal ferotge va acabar amb aquesta meravella natural.

No us espanteu, escalencs i emporitans, però tots sabem que algun dia, com va passar amb la roca del Frare, l’arc del Portitxol fugirà de les nostres vides. I serà aleshores quan ens adonarem que el tempus fugit ho és per a tothom i per a tot. Mentrestant, gaudim-la i continuem fent d’ella el símbol d’un poble mariner collonut, acollidor. Eh que sí?