Espais blaus

Fum, fum, fum

"Aviat emetrem més emissions amb les noves tecnologies, que amb la indústria. I mentre, anem fent comandes a Amazon i altres tecnològiques i reciclem com bons ciutadans"

Toni Salamanca

Toni Salamanca

Amb aquest títol, es podria pensar que vaig a fer una picada d’ullet a aquesta cançó típica de Nadal, però... ateses les circumstàncies polítiques (sembla que es cali foc) i que demà són els Sants Innocents, l’orientació del fum anirà per un costat més irònic i prosaic...

Fum, fum, fum, ja que sembla que es cala foc pertot arreu. A Madrid, les fogueres i columnes de fum fan pensar en la Revolució Francesa i en la guillotina fent rodar caps. Aquí no arribem a tant, però a alguns ja els agradaria. És evident que les «guerres culturals» i guturals, van a més i la distracció està assegurada. Però res de guillotina. Teatre d’alt voltatge: la sang no arribarà al riu.

Fum, fum, fum, perquè continuem emetent emissions i escalfant Catalunya. Gràcies a això tindrem unes festes primaverals que ens permetran gaudir de la sequera i fer un bon bany en alguna cala. Pel que sembla som més líders que els EUA amb incredulitat davant l’emergència climàtica. De fet, preferim Alcarràs i els presseguers, a No mires arriba i fer els deures pel clima pendents.

Fum, fum, fum, ja que el foc de la solidaritat arriba tan lluny que ens donaran un premi. Raó? Hi ha qui legitima, ara ja sense embuts, que aquests dies siguem solidaris, que la resta de l'any ja serem egoistes! Tal qual, sentit i llegit. A quilòmetres a la rodona es veu el fum, de la hipocresia. Molt mal símptoma quan, a més, s’estén aquesta percepció (i pitjor quan hi ha qui se la creu).

Fum, fum, fum. S’acosten eleccions municipals i les «fogueres» polítiques i electorals proliferen. Molts ajuntaments enceten o estan a punt de començar obra pública. Alguna necessària, altra discutible, altra màrqueting. Tot orientat perquè votem al millor postor, que, òbviament, ja està venent el millor fum. En algun cas ben perfumat per apaivagar l’olor de cremat.

Fum, fum, fum, és el que estem generant amb plataformes digitals, xarxes socials, videojocs, streaming, i sobretot «sèries». Molta gent ho ignora, i altres ho silencien. Aviat emetrem més emissions amb les noves tecnologies, que amb la indústria. I mentre, anem fent comandes a Amazon i altres tecnològiques i reciclem com bons ciutadans, paper, vidre i plàstic...

Fum, fum, fum és una cançó tradicional nadalenca, que seria millor que passés a la història. Avui el que toca és tota la variant «trans» d’«Euphoria», el preludi català de la fi dels temps, que d’entrada ens porta a Sodoma i Gomorra i que, si res no ho atura, ens porta a l’Harmagedon i sense meteorit.

Bons Sants Innocents i que el 2023 ens porti sentit comú!