El programa "Una altra història" de TV3 fa parada a Sant Pere de Rodes

L'objectiu del programa és preparar una exposició amb 100 objectes quotidians per explicar els últims 100 anys de la història de Catalunya

Albert Om a Sant Pere de Rodes

Albert Om a Sant Pere de Rodes / 3CAT

Jordi Callol

Jordi Callol

Qui no té algun objecte amb història a casa? Precisament TV3 busca 100 objectes d'ús quotidià per explicar els últims 100 anys a través del programa "Una altra història" presentat per Albert Om. Aquest dijous 6 de desembre es va emetre el sisè capítol que es va rodar fa uns mesos al monestir de Sant Pere de Rodes i s'hi van poder veure diversos elements, alguns dels quals amb origen a l'Alt Empordà.

Els primers de tots van ser una emissora de les ADF que es va utilitzar a l'incendi del 2000, quan es van cremar 6.500 hectàrees, i una altra de Protecció Civil utilitzada al foc de la Serra de Rodes del 2021. Genís Pinart, president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil del Port de la Selva, va ser qui va presentar aquests objectes i va recordar aquests fets així com la tasca com a voluntari en aquests dos cossos d'emergència.

Tot seguit l'Isidre Coromines i en Salvador Manera, pescadors del Port de la Selva, van portar un llum de teranyina del fabricant Estelar. Com a curiositat, Coromines va explicar que originàriament era de ferro, però que el ferrer del poble Esteve Massot «tenia l'enginy d'aprofitar la placa de l'Estelar i una part d'alumini i feia la part de dalt amb metall perquè es podria de l'escalfor i el llum durava molt poc».

També s'hi va veure un barquet portat per en Ricard López des de Sant Climent Sescebes. Es tracta d'una caixa de fusta per posar els genolls quan s'anava a rentar la roba al riu, abans que es construïssin els safaretjos.

Un dels moments més surrealistes va ser quan l'objecte presentat no era precisament un objecte, sinó que era una vèrtebra de balena. Aquesta part de l'esquelet prové d'un cetaci que l'any 1921 «va embarrancar al Cap de Creus i que uns pescadors la van portar fins a Llançà, on van cobrar entrada a la gent per poder veure l'animal». D'aquesta manera ho va explicar Guillem Mallol, besnét de l'home que va comprar la balena amb l'objectiu d'utilitzar el seu greix per fer-ne sabó.

A més, també va haver-hi temps per ensenyar un dels productes més nostrats: l'etiqueta d'Anxoves de l'Escala dels anys seixanta. Jonàs Mallart, nét del fundador de l'empresa i fill de Magdalena Sureda, va desplaçar-se fins al monestir per mostrar aquest element i realçar «els 2.000 anys d'història» de la conserva de les anxoves.

El peraladenc Joaquim Suñé va transportar una ventadora que el seu avi va adquirir el 1929. Aquesta màquina «servia per netejar el gra, com l'ordi, el blat o la civada» i va ser «una innovació molt gran per l'època», afirmà Suñé.

Guillem Parés va arribar al monestir al damunt del Roses Express, el tren turístic fundat pels seus pares fa 30 anys. Parés va explicar com es va transformar un tractor en aquest trenet tot dient que el seu pare «va inspirar-se en el tren de Disney World».

Els dos últims objectes tenen com a punt d'unió que tots dos estan emmarcats en el període que va durar la Guerra Civil Espanyola.

El figuerenc Jordi Rotllan va posar davant les càmeres dos camafeus que el General Rojo de l'exèrcit republicà va regalar als seus avis. Segons explicà, el militar va presentar-se a la llibreria familiar i va demanar a la seva àvia i a la seva besàvia «si podien guardar tres baüls fins que una persona de confiança els vingués a buscar». Quan dos senyors van anar-lo a buscar els van recompensar amb aquest obsequi.

La darrera història parla més de la desgràcia d'aquesta guerra. En aquest cas es tracta de dos trossets de camisa i un queixal que va portar el veí de Castelló d'Empúries Manel Puig. El castelloní va explicar que pertanyien als germans de la seva àvia, els quals van ser assassinats el 9 d'agost de l'any 1936 pel comitè revolucionari del poble, just un dia abans de la Festa Major.

Durant l'hora de programa s'hi van mostrar molts altres objectes com és el cas de la carpa Ramona de Banyoles dissecada, una caixa de galetes Birba o una ràdio artesana, entre molts altres que ja formaran part de l'exposició que preparen per explicar l'últim segle de la història de Catalunya.

Narcís Bardalet, l'altre protagonista de la nit

En acabar aquest programa històric va començar "El cotxe" presentat per Eloi Vila. En aquesta ocasió tampoc es va moure de la comarca, ja que va entrevistar el doctor Narcís Bardalet el qual no va deixar a ningú indiferent amb les seves reflexions i anècdotes.