Les emissions de 8tv i de Verdi Clàssics a la Televisió Digital Terrestre (TDT) s’han apagat aquesta mitjanit. La televisió privada catalana propietat de Nicola Pedrazzoli s’ha fos a negre després d’entrar en concurs de creditors a l’agost i de no iniciar la programació pròpia al setembre. El web, que continua operatiu, també mostra la imatge fosca. De fet, en les darreres setmanes la graella televisiva ha estat protagonitzada per pel·lícules i produccions antigues. Segons va informar ‘Principal’, la situació econòmica de l’empresa gestora de 8tv Emissions Digitals de Catalunya (EDICA) es va “desestabilitzar” amb el tancament de Fibracat i BarçaTV, dos canals que llogaven part del múltiplex gestionat per EDICA.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va iniciar el passat 4 d’octubre el procediment administratiu d’extinció de la llicència del canal múltiplex d’EDICA. La decisió es va prendre per unanimitat després de la declaració voluntària de concurs de creditors, i en aquell moment va establir un període màxim de deu dies perquè la societat pogués presentar al·legacions i aportar documentació. Aquest múltiplex corresponia a la cobertura de 8tv, Verdi Clàssics, Fibracat i Barça TV. Els dos últims canals ja no emetien.

Segons recollia ‘Principal’, Fibracat va cessar les emissions al gener i Barça TV ho va fer el passat 1 de juliol. A banda de la pèrdua d'aquests ingressos recurrents, EDICA també parlava d'una caiguda de les inversions publicitàries pel menor consum de televisió convencional i ha acusat Kantar Media –l'empresa que mesura les audiència televisives- de tenir un sistema "obsolet" que perjudica els canals petits com 8TV, que s'ha vist abocada a no superar mai l'1% de share mensual.

Durant la fase de concurs de creditors, un administrador concursal s’ha fet càrrec de validar les finances de l'empresa i avaluar, juntament amb l'empresa, si es podia conformar un pla de viabilitat que permetés la continuïtat d'una forma estable o s'havia de sol·licitar la liquidació.

"Si 8tv no és viable, no ho ha estat per manca d'un projecte sòlid, amb els millors professionals, i dut a terme amb la màxima austeritat", va apuntar l'administrador únic de 8TV, Nicola Pedrazzoli, segons recollia ‘Principal’.

El setembre de 2022 8tv va iniciar una temporada amb un pressupost de 10 MEUR i donant feina a 320 persones entre treballadors directes i indirectes. Entre d’altres, la televisió privada va oferir espais amb Vicent Sanchis, Pilar Rahola, Josep Rull o Eduard Pujol.

La nova etapa de 8tv amb l’empresari Nicola Pedrazzoli va arrencar el març de 2021 quan el Grup Godó, històric propietari de 8tv des de 2001, va vendre el múltiplex de TDT a Pedrazzoli.