Quan el 1979 Salvador Dalí va fer la seva gran exposició el Centre Pompidou de París, hi va portar obres d'antics artistes de l'Empordà. Entre altres, alguns quadres del pintor figuerenc Josep Blanquet, a qui va presentar com un dels primers hiperrealistes. El que potser Dalí no sabia era que les pintures eren una còpia de les fotografies fetes per Josep Maria Canyellas per als àlbums del polític i mecenes de Figueres Josep Rubaudonadeu.

'Al·legoria de la Pau'

En el món de l'art, dels museus i dels historiadors, decidir l'atribució d'una obra no és fàcil. Hi entren molts factors i, evidentment, és clau la sort de tenir documents que permetin afinar-ne l'autoria. Això és una mica el que va passar amb una de les pintures més antigues de les que es conserven a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, inaugurada a finals del s. XIX. L''Al·legoria de la Pau', atribuïda en origen a Jacob Jordaens, és una de les obres escollides pel museu per desenvolupar en els articles de la Viquipèdia.

'Davallament d'Erill la Vall'

Els dos museus de Catalunya que tenen més obra del romànic comparteixen també una obra emblemàtica d'aquell període: el 'Davallament d'Erill la Vall'. Cinc de les escultures de fusta d'aquest conjunt es troben al Museu de Vic, i n'hi ha dues més que es conserven al MNAC. La història de la troballa, de com les peces van arribar als respectius museus i de la importància d'aquest davallament és una de les més interessants del romànic català.