Demà, a les 23.20, el programa del 33 'El documental' recupera 'Toni Catany. El temps i les coses', un homenatge al fotògraf mallorquí (1942-2013) un mes després del segon aniversari de la mort sobtada de l'extraordinari fotògraf, el 14 d'octubre del 2013

Autodidacte amb carrera sembrada de premis, entre els quals el Premi Nacional de Fotografia el 2011, Toni Catany buscava al seu treball la bellesa i els colors mediterranis que van imprimir la seva infància a Llucmajor.

El director mallorquí Cesc Mulet feia quatre anys que tenia entre mans el projecte del documental, des que li va proposar a Toni Catany el setembre del 2009. El rodatge havia de començar per fi l'octubre del 2013, però no va ser possible. Toni Catany va morir el 14 d'octubre, deu dies abans de la data prevista pel rodatge, de manera que Cesc Mulet va afrontar el projecte sense el seu protagonista. El va titular provisionalment com la darrera exposició del fotògraf a la Galeria Blanca Berlín de Madrid al maig-juny del 2008, 'El tiempo y las cosas'.

Cesc Mulet coneixia perfectament la trajectòria professional de Toni Catany (1942-2013), del qual n'era un gran admirador. Va deixar els seus estudis de química per la fotografia i la seva primera exposició individual va ser a la galeria Aixelà de Barcelona el 1972. Així començava una carrera professional que es va internacionalitzar en ser nomenat Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres a França (1991). A Espanya va ser guardonat el 2001 amb el Premi Nacional de Fotografia. El mateix any la Generalitat de Catalunya li va concedir també el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i el 2002 el MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya, va organitzar una mostra de tota la seva trajectòria. El 2003, a la seva terra, el Govern de les Illes Balears li va atorgar el Premi Ramon Llull.

Al documental, però, Cesc Mulet s'allunya de repassar el currículum i guardons de l'artista per endinsar-se en la seva obra fotogràfica i el seu món, el perquè de les coses i com el pas del temps va dibuixar la seva personalitat i definir el seu llegat. Toni Catany va treballar tots els gèneres: natures mortes, retrats, nus, paisatges... Sempre d'una manera particular, sense pertànyer a cap escola. Intrèpid viatger, va viatjar a través dels cinc continents a la recerca de la Mediterrània que va marcar la seva infantesa a Mallorca.

A mesura que avança el documental, l'espectador queda enlluernat amb les 130 fotografies de Toni Catany que apareixen al metratge. De fet, el film dóna a conèixer més de 20 llibres inèdits de fotografies i revisa la seva obra a partir del testimoni d'altres fotògrafs com Cristina García Rodero, Isabel Muñoz, Ramon Masats, Masao Yamamoto, els seus ajudants de producció Àngel Albarrán i Anna Cabrera, artistes que havia retratat com Maria del Mar Bonet o Miquel Barceló, galeristes i escriptors, entre d'altres.

Per a Alain D'Hooghe, galerista del pintor a Brussel·les i editor, 'Toni és únic, no s'assembla a ningú. És un missatger de la bellesa.' (...) 'Se sentia molt atret per la bellesa, sense que li importés gaire la forma en què es manifestés: un noi bell, una noia guapa, una dona madura, fins i tot una magrana o una pruna.' El fotògraf Ramon Masats el descriu afirmant que 'És una meravella, és una meravella. Per mi Toni Catany és la sensibilitat.' i l'escriptora Cristina García Rodero l'imagina 'com un cavaller, com un fotògraf, viatger que ha anat a investigar altres cultures desconegudes per als europeus i que s'ha trobat amb tanta bellesa que ha quedat enlluernat.' (...) 'Jo crec que és un home profundament preocupat per la bellesa, no tan sols per la bellesa que ell troba, sinó per la bellesa que han intentat trobar els altres, de pintors, d'arquitectes, d'escultors, de teixidors, d'artesans, és un constructor de la bellesa sense temps.' (...) 'Jo crec que és gairebé un escultor amb la seva mirada'. A la recerca de la bellesa a l'obra de Catany, s'afegeix l'atemporalitat, com subratlla Alain D'Hooghe: 'Mai podem datar una foto de Toni Catany. Podria haver estat feta el segle XIX o ahir mateix. Ell no pertany a cap escola.'.

Dues veus més se sumen al relat, la del narrador i la del mateix Toni Catany, reconstruïda per Cesc Mulet a partir d'escrits i entrevistes del fotògraf i interpretada per l'actor Santi Pons. Per aquesta tasca va comptar amb l'assessorament de Miquel Bezares i Antoni Garau de la Fundació Toni Catany.

'Toni Catany. El temps i les coses' es va estrenar al Llucmajor natal del fotògraf el 30 de maig. Actualment s'hi pot visitar l'exposició 'Toni Catany. Ceràmiques de Miquel Barceló fins al 31 de gener del 2016.