Aquest dijous (TV3, 22.35h) el programa 'El documental' estrena 'La samba dins meu' (The samba within me o Samba que mora em mim), que mostra com els veïns de les faveles de Rio de Janeiro es preparen pel Carnaval.

Coincidint amb les festes de carnaval, 'El documental' estrena 'La samba dins meu', una visió poètica dels habitants del turó de Morro de Mangueira, un barri de faveles a Rio de Janeiro, durant la preparació del Carnaval. La directora, Georgia Guerra-Peixe, va obtenir el premi especial del jurat al festival més important del Brasil, el Festival Internacional de Cinema de Sao Paulo, l'any 2011. A més, el documental ha recorregut alguns dels festivals internacionals més importants, com l'IDFA, el Festival Internacional de Documental d'Amsterdam.

Per a la directora, que va néixer a Rio de Janeiro, l'origen d'aquest treball van ser els records de la seva infantesa. La samba i el Carnaval eren la passió del seu pare. Durant vint-i-un anys, va ser el director cultural de l'Escola de Samba de Mangueira i, tot i que no ballava samba ni la tocava, va encomanar la passió a la seva família. Com explica en veu en off Georgia Guerra-Peixe al principi del documental, la mare va aprendre a ballar-la, el germà a tocar la música i ella a mirar-la. Aquest és el punt de partida d'un documental poètic que submergeix l'espectador en un passeig pels carrerons de les faveles del barri de Morro de Mangueira. Els seus habitants són els autèntics protagonistes del film. La directora va defugir de la imatge típica del Carnaval de Rio de Janeiro i de la que associa les faveles a la violència i les drogues. El seu treball se centra en els retrats, les històries d'amor i de vida dels veïns del barri, situat en un turó que el seu pare no va visitar mai.

Malgrat viure en una zona deprimida i difícil, els protagonistes asseguren que hi troben lloc per a la felicitat. Tots senten i viuen la música, i en especial la samba, com una cosa inherent, que els fa viure, moure's, cantar i ballar. N'hi ha de molt entranyables, com l'àvia que fuma una pipa i que presumeix dels seus 168 besnéts i 38 néts.