En la proposta presentada al Congrés, es recorda que a la Llei de TV Privada (10/1988) s'estableix que "la televisió és un servei públic essencial la titularitat del qual correspon a l'Estat", de manera que les cadenes televisives que han obtingut una concessió estan obligades a complir "el compromís de servei públic".

"No sembla que la cadena privada Telecinco", afirma ERC en l'exposició de motius de la seva proposició no de llei, que "al sumar-se al manifest referit, compleixi amb el compromís de servei públic, ni que s'ajusti als objectius expressats pel Congrés sobre com construir un futur de convivència cultural i lingüística a l'Estat Espanyol".

"Al contrari -assenyala-, s'alinea amb posicions conservadores i essencialistes que, tergiversant les realitats lingüístiques, pretenen fomentar l'enfrontament entre comunitats i la preeminència d'unes cultures sobre unes altres".

A més, afegeix, a la Llei de Mesures Urgents per a l'Impuls de la TDT, de Liberalització de la Televisió per Cable i de Foment del Pluralisme, "s'estableix un mandat al Govern per impulsar l'ús de les diferents llengües oficials de l'Estat a través dels canals adjudicats" en l'àmbit "de les CCAA que les tinguin reconegudes pels seus respectius Estatuts d'Autonomia".

Per aquest motiu, en la proposició no de llei d'ERC s'insta el Govern a "desenvolupar la disposició addicional tercera" d'aquesta última llei (10/2005)" a fi i efecte que les cadenes de televisió privades contribueixin al foment i difusió de les llengües cooficials d'aquells territoris de l'Estat en els quals existeix una llengua oficial diferent a la llengua espanyola".

El secretari general d'ERC i portaveu d'aquest partit al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha explicat en una roda de premsa que "sorprèn l'actitud d'alguns mitjans de comunicació, i especialment d'una televisió privada que és la més vista a Catalunya, perquè hi ha un mandat legal que l'obliga a complir un servei essencial públic".

"No és correcte que, a més de subscriure un manifest favorable al monolingüisme, estigui, al mateix temps, incomplint el que preveu la llei", ha afegit Joan Ridao.