La serralada de l’Albera té diversos accessos que li fan de porta d’entrada. Un d’ells és el municipi de Garriguella, situat en un enclavament estratègic entre vies de comunicació i la diversitat del paisatge empordanès. Garriguella és terra de vinyes i de vins, d’oli, de mel i de tortugues. També és terra amb història i poble d’acollida de gent vinguda d’indrets molt diferents.

La Cooperativa Agrícola de Garriguella, fundada el 1963, és avui un dels actius més importants del municipi. Generadora d’activitat econòmica i social, de la Cooperativa local en sorgeixen vins i caves amb noms tan suggerents com Dinarells, Puntils, Gerisena o La Jassa Vella. El celler és també un centre de promoció de l’enoturisme, amb una potent agrobotiga i servei de restauració. En el poble també hi trobarem altres cellers destacats, com Masetplana, Mas Llunes i Bodegues Trobat.

De fet, en aquest moment de l’estiu, la verdor de les vinyes decora el paisatge de la contrada com a preludi d’una verema que portarà brogit al poble. Garriguella ha sabut fer de la vinya un símbol, com molt bé es pot apreciar a les zones enjardinades que reben els visitants.

Restauració i allotjament

El poble ofereix una variada proposta gastronòmica mitjançant els diferents restaurants que tenen les portes obertes i les cuines a punt per al visitant. L’allotjament, rural o de càmping, també gaudeix d’una oferta diversa i acollidora.

Els carrers de Garriguella mantenen la distinció d’una vila que ha viscut èpoques variades i que van donar peu a construccions amb marcat caràcter local. En el perfil urbà, hi sobresurt el campanar de l’església parroquial de Santa Eulàlia de Noves, del segle XVIII. Tanmateix, als afores hi trobarem el Santuari de la Mare de Déu del Camp, amb una ermita carregada de detalls simbòlics. En aquest espai, hi ha el Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, un dels punts neuràlgics del paratge natural.

Garriguella fa de bon veure des del mirador de la Costa de la Torre, una talaia distingida que ens ajuda a situar el municipi en el seu punt geogràfic estratègic i que anys enrere va ser pionera en l’experimentació amb l’energia eòlica.