La zona de producció de la denominació d’origen (DO) Empordà engloba un total de 55 municipis distribuïts en 35 pobles de l’Alt Empordà i 20 del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament. Limita amb els Pirineus al nord, la Mediterrània per llevant, i la plana, pròpiament dita, a migjorn. On es concentra la major part dels cellers és a l’Alt Empordà, des de Figueres fins al nord, a la frontera amb França, en una zona arrecerada a la falda de les serres de Rodes i de les Alberes, en un arc que va des del cap de Creus fins a la denominada Garrotxa d’Empordà (Albanyà).

Un bon nombre de cellers han començat a mostrar, en els ­dar­rers temps, la seva feina als turistes que visiten la comarca. L’aposta per l’enoturisme, que tant rendiment econòmic està donant a d’altres DO del país, està entrant també a l’Empordà. El principal precursor va ser Castell de Peralada, que porta temps oferint als turistes les caves i l’interior del castell amb un museu del vi. Més endavant s’han posat en marxa més iniciatives a títol individual, a d’altres municipis. A Capmany, hi ha el museu de les aixetes d’Oliveda; a Roses, Espelt Viticultors ha posat en marxa un centre enològic i lúdic, al Mas Coll. També han sorgit altres iniciatives per atraure visitants i vendre els vins directament als clients.

Per posar ordre a aquesta oferta, el Consell Regulador de la DO Empordà, amb el suport de les institucions, ha redactat un pla estratègic per a la valorització dels recursos territorials de l’Empordà, elaborat a partir de l’experiència dels últims anys en la dinamització turística del territori. L’objectiu que persegueixen és trobar un turisme que englobi altres recursos de la zona, com la gastronomia i el paisatge, a part de l’oferta vitivinícola pròpiament dita. Aquest és el projecte estel·lar del Consell Regulador de la DO Empordà des de la seva renovació, a finals de la ­dar­rera dècada.

Guia pionera

El sociòleg, escriptor i editor barceloní Lluís Tolosa va publicar, a finals de l’any passat, la Guia d’Enoturisme de l’Empordà, amb 136 llocs per gaudir del turisme del vi (cellers, hotels, restaurants i visites culturals del vi) i més de 200 vins recomanats. Aquesta va ser escollida Millor Guia d’Enoturisme d’Espanya.

Fires de productes autòctons durant tot l’any

La comarca ofereix un grapat de fires per atraure visitants als pobles

La Fira de la Garnatxa i del Brunyol de Garriguella, per Setmana Santa, és una de les moltes fires de productes agroalimentaris que es fan durant l’any.

Transversal Els cellers busquen alternatives

La Jazzejada, una fusió del jazz i el vi de la DO Empordà, que se celebra a Vilamaniscle el 2 d’agost. El celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada, aposta per l’enoturisme.Espelt Viticultors organitza una jornada per acostar la verema a l’antiga a la gent.El castell de Peralada organitza durant l’any visites a les seves dependències i tastos de vins, promoguts pel celler.