Escapades

L’encant de la fusió entre el mar i els aires medievals a Castelló

Parlar de la vila comtal també evoca Empuriabrava, una entitat de població amb una narrativa pròpia i més de cinc dècades d’existència

La basílica gòtica de Santa Maria a Castelló d'Empúries.

La basílica gòtica de Santa Maria a Castelló d'Empúries. / Santi Coll

Empordà

Empordà

La fusió entre l’empremta de la seva rica història d’origen medieval i la modernitat d’una població estretamemt lligada al mar i als esports d’aigua. Castelló d’Empúries i Empuriabrava són una cita obligada per als visitants que arriben a l’Empordà que, en més d’un cas, han acabat enamorant-se de la població i convertint-la en la seva nova llar.

En l’embranzida de l’època medieval emergeix l’actual Castelló d’Empúries, una població encantadora teixitda amb els fils dels segles passats. És en aquesta etapa en la qual prenen forma la majoria dels encants que ennobleixen la vila comtal. Entre les relíquies que esdevenen testimonis muts del temps perdut, destaca la majestuosa basílica gòtica de Santa Maria. Entre els segles XIII i XV, i novament entre el XVII i el XVIII, aquest santuari erigit amb grandiloqüència, similar a una catedral en la seva estructura i proporcions, rebent també la denominació de la Catedral de l’Empordà o la Catedral de Castelló d’Empúries.

Monuments medievals venerables com el Convent de Sant Agustí, el Convent de Sant Domènec, el Palau Comtal, les imponents Muralles de Castelló, la Casa Gran, el Safareig Públic i el Pont Vell, despleguen la història sobre les pedres gastades del temps. Aquesta ruta per les icones de la vila revela la riquesa d’un passat que perdura en cada pedra, una crònica viva de l’herència medieval i industrial que Castelló d’Empúries atresora.

En abandonar el cor antic, la visita al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà emergeix com una experiència captivadora. Enclavats a la plana empordanesa, aquest santuari natural va ser consagrat com a parc el 28 d’octubre de 1983, captivant des de llavors la mirada de nombrosos visitants i guanyant renom internacional.

Parlar de Castelló també evoca Empuriabrava, una entitat de població amb una narrativa pròpia i més de cinc dècades d’existència. Aquesta destinació, amb el seu encant que abraça la platja, el lleure, la natura i els esports, s’alça com un refugi excepcional. Situada a l’abast enmig de la badia de Roses, una de les joies paisatgístiques del món, Empuriabrava convida a explorar un món de facilitats i opcions que la distingeixen com a paradís estival.

Els canals d'Empuriabrava.

Els canals d'Empuriabrava. / Santi Coll

Els canals serpentejants d’Empuriabrava, amb més de trenta quilòmetres de vies navegables i uns 2.500 amarratges, conformen una de les marines residencials més imponents de la Mediterrània. Un santuari segur per a les embarcacions de distingides dimensions, les aigües de l’Empordà bressolen aquest racó amb una melodia pròpia. El fervor esportiu bressa la superfície aquàtica, convertint Empuriabrava en l’epicentre d’activitats com la vela, el caiac, el surf d’estel, el surf de vela o el pàdel surf.

I com a joia afegida al seu llegat turístic, l’esclat del paracaigudisme ressona als aires d’Empuriabrava, consolidant-se com una de les riqueses més preuades d’aquest municipi. L’aeròdrom d’Empuriabrava alberga un dels epicentres més prominents d’aquest esport a escala global i, situat amb elegància prop seu, el Túnel del Vent s’ha convertit en una altra referència internacional. En aquest cas dels vols indoor. Amb igual esplendor, el Club Nàutic d’Empuriabrava esdevé el santuari de l’activitat marítima d’aquest paradís costaner.