Alguns beneficis

Com cuinar al vapor sense una vaporera

Redacció

Cuinar al vapor és una tècnica antiquíssima, fàcil i econòmica, però és que a més, la seva tècnica és la més respectuosa amb els aliments. En realça els nutrients i conserva perfectament les vitamines i els minerals dels productes. En general, la cuina al vapor s’associa a les hortalisses i vegetals, que creen un plat multicolor. Aquesta barreja tan alegre té un efecte psicològic òptim que produeix satisfacció i que ajuda el metabolisme a assimilar progressivament els nutrients.

Per cuinar al vapor necessitem una vaporera (o cistella de bambú) a fi de separar els aliments de l’aigua calenta. Però si no disposes d’aquest artefacte o no vols omplir la cuina amb més «trastos», t’ensenyem com aconseguir un bon resultat amb altres mecanismes.

Si tens un colador i una olla... ja tens una vaporera

Emplena una olla d’aigua i col·loca un colador a sobre; has d’anar amb compte que aquest no toca l’aigua i per tant l’aliment no es mulla, simplement rep el vapor.

Posem les verdures a sobre del colador, l’aigua a bullir i tapem mentre es cuina al vapor. Hem d’estar atents que l’aigua no s’evapori per complet; si és així, afegim a l’olla aigua calenta perquè els aliments continuïn cuinant-se.

  • Quant temps cal deixar els aliments amb el vapor? Variarà en funció dels ingredients, però en general entre 15 i 25 minuts. L’únic que cal afegir-hi és una mica de sal.

A més, aquesta vaporera casolana també es converteix en un mètode ideal per reescalfar el menjar: no només evitaràs que es ressequi, sinó que també recuperaràs totes les propietats.

[object Object]

Ingredients:

500 g de cloïsses, 1/2 llimona, 1 all, julivert picat

Preparació:

Per treure’ls-hi la sorra, posa les cloïsses (rebutjant les trencades) en un recipient cobertes d’aigua amb una cullera de sal grossa i una altra de vinagre durant almenys mitja hora a la nevera. A continuació, renta-les bé i col·loca-les sobre del colador amb l’olla i aigua calenta sota fins que s’obrin. En una paella pots daurar uns alls en oli d’oliva i afegir-hi un rajolí de vi blanc fins que redueixi. Ara barreja les cloïsses amb aquesta salseta i disfruta d’aquest plat tan senzill i deliciós.

Beneficis del vapor:

  • Reconcilia’t amb l’autèntic sabor dels aliments. Aconseguiràs sensacions suaus, així que són plats ideals per a nens.
  • Aquesta tècnica és senzilla i econòmica (estalvia, en oli, energia calòrica, estris de cuina...)
  • Menges menys: la tècnica no crea addicció com en el cas dels fregits, les sucres i els greixos.
  • Es conserva perfectament al congelador.
  • Purifica la sang i neteja el còlon: omple d’energia el teu organisme.