Vilamaniscle

Una mel de l’Albera rep un prestigiós premi internacional a Londres

La Mel Milflors de l’Albera Ribera Gironell ha estat distingida als London Honey Awards

Pau Ribera acompanyat de la seva mare, Montserrat Gironell, i el seu fill a la recollida del premi

Pau Ribera acompanyat de la seva mare, Montserrat Gironell, i el seu fill a la recollida del premi / Emporda.info

Jordi Callol

Jordi Callol

Els London Honey Awards és un dels concursos amb més influència internacionalment dins del món de l’apicultura i el dissabte 9 de juliol van guardonar l’explotació Ribera Gironell de Vilamaniscle amb la medalla de platí, el màxim guardó que atorguen, per la seva Mel de Milflors de l’Albera. La família Ribera Gironell explica que es tracta «d’un reconeixement a l’esforç de tot l’any per tenir cura de les nostres abelles» i asseguren que «el premi no és per a nosaltres, és per a la flora de l’Albera i per a les abelles que n’han recol·lectat el pol·len, ja que en aquest cas l’apicultor té la feina de facilitar a les abelles, però són elles les que fan la mel fent que sigui un producte totalment natural».

No és la primera vegada que aquesta mel produïda a l’Albera rep un reconeixement per part dels London Honey Awards. L’any 2019 ja van rebre’n la medalla d’or.

Per a poder participar en aquest concurs hi ha un jurat d’experts a escala internacional que primer duen a terme una analítica convencional de les mels. Si se supera aquesta fase es pot presentar la mel al concurs i és quan es duu a terme una anàlisi organolèptica a cegues en què tenint en compte la textura, l’aroma, l’aspecte i la sensació de la mel al paladar es dona una puntuació. «Es valora dels 0 als 100 punts, l’or és a partir de 90 i el platí de 95 i la nostra mel ha obtingut 95,5 punts» exposen des de la família, la qual es mostra orgullosa d’aquest premi que reben tan poques mels.

Els Ribera Gironell estan convençuts que «la flora de l’Albera és el que ha fet especial la nostra mel perquè no hi ha cap més secret que la situació dins d’aquest espai d’interès natural on les nostres abelles hi troben bruc, ginesta, farigola, romaní, timó...».

I és que aquesta explotació de mel no aplica cap mena de procés més enllà de la pròpia recol·lecció i envasat d’aquest or líquid i això «li dona la qualitat i aquest punt especial que han valorat a Londres. De fet, nosaltres tenim com una cosa habitual que no pateixi cap tipus de manipulació i fins i tot ens sorprèn que ens donin un premi», diuen des de la família.

La setena generació

Aquesta medalla de platí és tot un reconeixement a l’esforç de tota la família, ja que durant set generacions han estat produint mel fins a arribar a Pau Ribera, qui se’n fa càrrec actualment. A la seva pàgina web hi mostren una imatge del seu besavi en què se’l pot veure treballant precisament en un rusc i s’hi pot veure l’evolució d’aquest ofici, pel fet que «ara anem protegits amb uns vestits especials, guants, caretes... i ell anava a cos, sense protecció» relaten els Ribera Gironell.

Durant totes aquestes generacions, el nombre de ruscs ha anat variant, tot i que sempre ha oscil·lat entre els 100 i els 500, i ara en tenen 300. «Sempre hi ha problemes de si les abelles moren, però sempre hi ha algú a la família que li interessen i vas dient una mica més una mica més i així arribem fins a l’actualitat», comenten des de la família.

El canvi climàtic també ha afectat la producció de mel, quelcom que han viscut en primera persona en aquesta família i, en aquest sentit, afirmen que abans «les abelles començaven a treballar el mes de març i acabaven el juny, ara tot s’ha avançat un mes i mig i inicien la seva feina el gener i acaben a l’abril» quelcom que ha obligat a adaptar-se a aquest procés.

L’abandó engoleix la plaça de braus de Figueres

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari. Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici. PUBLICIDAD El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida. Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada. Et pot interessar El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.

Les parts han arribat a un acord i l’Audiència li ha imposat una pena d’1 anyi 11 mesos de presó; també haurà de pagar les despeses de detectius L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona L'acusat d'esquenes a l'Audiència de Girona / ARIADNA SALA Ariadna Sala Ariadna Sala Girona 16 JUN L 2024 6:30 L’Audiència de Girona ha condemnat un home per falsificar informació mèdica i intentar estafar quatre asseguradores per cobrar l’assegurança de vida a l’Alt Empordà. L’acusat va admetre els fets davant el tribunal de la secció quarta, i les acusacions i la defensa van acordar una pena d’1 any i 11 mesos de presó que li permetrà eludir l’ingrés al centre penitenciari.  Els fets són de l’any 2016, i això ha permès que la fiscalia hagi proposat per l’acord que s’apliqui una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes pel temps que ha trigat el cas a arribar a judici.  PUBLICIDAD  El tribunal ha fet constar a la sentència que el processat haurà de fer front al pagament dels costos del procediment, expressament els de les asseguradores. Així, una d’elles ha aportat un informe de més de 12.000 euros destinats a investigar mitjançant detectius privats que el processat complís els requisits per cobrar l’assegurança de vida.  Tal com detalla l’escrit d’acusació de la fiscalia que l’acusat ha admès, entre el 2013 i el 2015 el processat va contractar quatre assegurances de vida per cobrir una incapacitat permanent absoluta en quatre asseguradores, que en cas de fer-se efectiva implicaria el cobrament de 300.000 euros. Durant la contractació de les pòlisses, va ometre aportar dades de la seva història clínica entre el 2004 i el 2016, on li constaven diversos problemes rellevants de salut. En canvi, va aportar altres documents que van ser alterats per ell perquè els paràmetres fossin normals. Tot plegat ho va fer per cobrar la quantia tot i saber que no es complien els requisits per fer-ho. Una estafa detectada A finals de l’any 2016 l’acusat va demanar a les entitats el pagament de les pòlisses, al·legant que li havia estat concedida la invalidesa absoluta i permanent. Finalment, cap de les asseguradores va concedir-li el pagament de la pòlissa perquè després d’investigar pel seu compte la veracitat de la petició van descobrir que la documentació que havia aportat estava manipulada.  Et pot interessar    El processat ha estat condemnat per quatre intents d’estafa agreujada en concurs medial amb un delicte de falsedat de certificats mèdics. Inicialment li demanaven quatre anys de presó, però l’acord de conformitat i el temps que ha transcorregut des que van tenir lloc ha propiciat una rebaixa de pena que ha acceptat. A banda de la pena de presó, que no complirà entre reixes si no comet cap delicte en els pròxims tres anys, també haurà de pagar una multa de 1.080 euros. La sentència ha estat dictada de forma oral.
Els amants del suquet de peix tenen una cita a Roses del 21 al 30 de juny
L’històric porxo de la plaça del Fort de Capmany llueix després de la seva restauració
Rull avisa que detenir Puigdemont implicaria "prevaricar"
Un projecte educatiu a Figueres genera consciència ambiental
Defuncions del 16 de juny de 2024 a l'Alt Empordà
La decisió