Empordà

Empordà

Figueres

Els cellers de la DO Empordà i Figueres festegen l’estiu amb la Mostra del Vi

La Rambla es converteix en l’epicentre de la fira, però les activitats vinícoles s’expandeixen per diferents espais de la ciutat

L’escriptor Martí Gironell, que ha estat recentment guardonat amb el Premi Prudenci Bertrana, és el pregoner de la festa

Ester Marcos, Agnès Lladó i Xavier Albertí, degustant un vi al terrat de l’ajuntament Mairena Rivas

La Mostra del Vi de l’Empordà celebra la 36a edició del 25 al 28 de juny a la Rambla de Figueres. Dos anys després d’aturada per la pandèmia, la ciutat torna a acollir la tradicional fira vinícola i hi reuneix disset expositors, nou dels quals són cellers de la DO Empordà: Vinyes dels Aspres, Cellers Martí Fabra, Celler Cooperativa d’Espolla, Empordàlia, Espelt Viticultors, Mas Llunes, Vinyes i Cellers La Vinyeta, Grup Peralada i Bodegues Trobat. La resta són estands d’alimentació, de productes agroalimentaris de l’Empordà, a més de dos expositors institucionals, el de l’Oficina de Turisme de Figueres i el de la DO Empordà. La mostra inclou un espai-botiga on els visitants poden adquirir qualsevol ampolla de vi que es pot trobar a la mostra.

Com ve sent tradicional, un dels al·licients destacats del certamen és la degustació de vins. Els tiquets costen deu euros i inclouen sis tastos, una copa personalitzada de la mostra i un tast guiat a la Galeria d’Art El Claustre. Els horaris són aquests: de les 12 del migdia a les 2 del migdia i de les 6 de la tarda a les 10 de la nit, els dies festius, i els dies laborables, de les 6 de la tarda a les 10 de la nit.

A més a més, la Mostra del Vi presenta activitats professionalitzades dins el sector enoturístic: les rutes enogastronòmiques setmanals, que promou l’Oficina de Turisme, són una de les propostes destacades.

Per altra banda, també s’han preparat tastos en espais singulars com el terrat de l’Ajuntament, el refugi de la plaça del Gra i la cripta de Caputxins.

Martí Gironell, el pregoner

El pregoner d’aquest any és l’escriptor i periodista Martí Gironell, recentment guardonat amb el Premi Prudenci Bertrana de novel·la pel seu llibre El fabricant de records. El pregó es fa durant la inauguració de la Mostra del Vi, aquest dissabte, 25 de juny, a les 7 de la tarda.

A diferència d’altres anys, la Mostra s’emmarca amb l’inici de l’estiu –totes les edicions anteriors s’havien fet a principi de setembre– i, a més, s’organitza enmig d’un ambient de festa a la ciutat, ja que coincideix amb les celebracions patronals de Sant Pere.

«Volem que la Mostra del Vi sigui una experiència del visitant tant amb el vi com amb la ciutat. És un exemple de com treballant conjuntament iniciatives privades i públiques poden donar fruit per ajudar a promocionar un producte molt nostre i també la nostra ciutat», ha manifestat l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, la qual assegura que aquesta fira temàtica és un exemple de model d’èxit consolidat. «La comarca i la ciutat tenen tots els ingredients per tenir èxit. Figueres, aquests dies, bullirà d’activitat. Per això, també és important destacar les promocions que fan els restaurants i els hotels per a l’ocasió», ha comentat l’alcaldessa.

La regidora de Fires i Festes de Figueres, Ester Marcos, es felicita que s’hagin pogut maridar dues cites importants per a la ciutat, com són les revetlles de Sant Pere i la Mostra del Vi. «Hem previst fer un estudi d’impacte econòmic per comprovar si el canvi de dates de la mostra és positiu», ha indicat Ester Marcos. Pel que fa al disseny de la Rambla per a aquests dies, també ha volgut destacar que s’ha tingut en compte la creació d’ombres, amb una decoració de pèrgoles.

Per la seva banda, el president de la DO Empordà, Xavier Albertí, ha dit: «Com a DO Empordà és un orgull tornar a celebrar la Mostra del Vi i, aquesta vegada, amb una aposta de canvi de dates. És una de les fires més antigues de Catalunya i dona un valor qualitatiu i de prestigi a la ciutat».

Quatre racons de la ciutat amb encant per gaudir dels tastets

Pau Albó, Marta Arenas, Iolanda Bustos, Laura Masramon, Romina Ribera i Clara Antúnez ofereixen la seva expertesa vinícola a la Mostra del Vi, a través d’uns tastos que es poden gaudir en quatre racons amb encant de Figueres: el terrat de la casa de la vila, l’antiga presó, el refugi antiaeri de la plaça del Gra i la cripta del Convent dels Caputxins.

La DO Empordà ha programat cinc tastos, del 21 al 27 de juny. I, per a cada sessió, els experts s’han preparat un tema d’interès del món del vi.

Carinyenes blanques

Aquest dimarts, dia 21, a les 7 de la tarda, Pau Albó, enòleg del Celler Cooperatiu d’Espolla, parla sobre la situació de les carinyenes blanques a l’Empordà, a l’antiga presó del carrer Sant Pau.

Vins i flors

Dimecres, dia 22, Iolanda Bustos, xef experta en flora comestible, i Marta Arenas, sommelier i enòloga, presenten el tast de vins i flors BioDiversitat de Garnatxes i paisatges de l’Empordà, al refugi antiaeri de la plaça del Gra, a les 7 de la tarda.

Vins de criança

Laura Masramon, Empordà Personal Sommelier, presenta la proposta Aprèn quan cal envellir un vi, un taller de tast de vins empordanesos de criança amb potencial de guarda per ser envellits a casa. És aquest dissabte, dia 25, a les 8, al terrat de l’Ajuntament.

Anyades ancestrals

Els vins perduts de la DO Empordà: tast històric d’anyades ancestrals és el tema que presenta Romina Ribera, arqueòloga i sommelier de Glops d’història, el dia 26, a les 7 de la tarda, a la cripta dels Caputxins.

Carinyena negra

En aquest mateix espai emblemàtic, el dia següent, 27 de juny, Clara Antúnez, sommelier de La Gastronòmica, es fa càrrec del Tast de vins de Carinyena negra de vinyes velles de l’Empordà, també a les 7.

Compartir l'article

stats