El director i guionista empordanès Joan Frank Charansonnet ha començat el rodatge de la pel·lícula independent catalana Pàtria, que a mitjans del mes de març prendrà com a escenari l´entorn natural de l´Alt Empordà, concretament el castell de Requesens de la Jonquera. La gravació que tindrà lloc durant quatre setmanes ja s´ha iniciat en escenaris naturals del Berguedà, el Solsonès i el Bages.

La pel·lícula, amb voluntat de cinema èpic i popular, significa un canvi de registre pel director, que fins ara havia signat dos produccions d´autor de caire més intimista i d´un marcat to social, ÀnimA (2014) i Doctrina (2016). En aquesta ocasió la història recupera la mitologia tradicional catalana que atribueix la fundació del nom de Catalunya a un cavaller d´origen got anomenat Otger Cataló, barrejant realitat i ficció per moure´s narrativament a cavall entre el segle XV (data real del primer referent escrit sobre Otger Cataló) i el segle VIII (data de la llegenda).

Escrita a quatre mans pel mateix director i el poeta Pau Gener Galín, Pàtria compta amb un llarg repartiment encapçalat per primeres figures del panorama audiovisual català com Boris Ruiz (Climent de Vallcebre), Miquel Sitjar (Otger Cataló), Miquel Gelabert (Abat Ponç), Àngels Bassas (Germana Dolors), Joan Massotkleiner (Serafí), Ali El Aziz (Abderraman), Martí Peraferrer Vayreda i el propi Joan Frank Charansonnet, que en la seva faceta d´actor interpreta el cavaller Bernat Roger d´Erill, així com prop d´una trentena d´actors graduats al Laboratori d´Actors de Cinema Charansonnet, més de tres cents extres i una trentena d´especialistes en armes i equitació bèl·lica.

Pressupost de 250.000 euros

Pàtria és una coproducció de les companyies cinematogràfiques Dejavu Films i Capaneida Films, que compta amb un pressupost aproximat de 250.000 euros, el que suposa un salt en el camí ja que anteriors produccions com ÀnimA havien estat tirades endavant sense cap tipus de subvenció, de forma cooperativa i independent entre un grup d´actors i tècnics professionals del Laboratori dels Actors de Cine de Joan Frank Charansonnet. En aquesta pel·lícula s´hi van invertir uns 15.000 euros, uns diners aportats pel mateix Laboratori i pels més de 250 mecenes que van ajudar a fer possible la postproducció.

Amb Pàtria Charansonnet compta amb aportacions d´empreses, d´entitats i el suport logístic dels ajuntaments col·laboradors. Ha comptat amb la utilització, per primera vegada al país, d´una de les càmeres digitals professionals més destacades del moment, la 4K URSA, que permet filmar moviments lents amb molt bona qualitat mentre que la direcció de fotografia és a càrrec del prestigiós director de foto Joan Babiloni.