Maçanet de Cabrenys posa a la venda castanyes de l’altra banda de les Alberes

La Fira de la Castanya, que es fa aquest dissabte, arriba a la 21a edició i inclou passejades, un campionat de botifarra i música per amenitzar

La Fira de la Castanya, en una imatge retrospectiva. | CATAU

La Fira de la Castanya, en una imatge retrospectiva. | CATAU / CRISTINA VILÀ BARTIS. MAÇANET DE CABRENYS

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Si fa unes setmanes va ser la Vajol i, més tard, Albanyà, que van celebrar amb les seves respectives fires l’arribada de la tardor, ara li toca el torn a Maçanet de Cabrenys que, aquest dissabte, dedica tota la jornada a la 21a Fira de la Castanya. Aquesta proposta, explica l’alcalde Javi Molina, serveix per «donar a conèixer la nostra història amb una fira amb productes de la terra i de qualitat». Sobre l’estat de salut de les fires, Molina reconeix que «aquestes van una mica en sintonia amb l’energia de cada poble i nosaltres en tenim».

El programa de la Fira de la Castanya s’obre ben aviat amb una passejada popular organitzada pel Club Excursionista Maçanetenc i consisteix en una ruta, que sortirà des del pàrquing i que recorrerà els voltants del poble, adaptada a tots els nivells. L’alcalde explica que durant la passejada es donaran a conèixer racons i indrets del municipi «amb paisatges i vistes molt especials». No serà l’única visita que es farà. L’historiador local Pere Roura en conduirà una altra, a dos quarts d’onze del matí. Molina defineix a Roura com «un maçanetenc que ha dedicat molt de temps i esforços per conèixer i donar a conèixer la història del poble, la cultura, el patrimoni, les persones què hi han habitat, els usos i els costums, dels noms i tota la resta d’elements històrics que conformen la història de Maçanet de Cabrenys».

Mitja hora abans, la fira obrirà les portes als visitants que trobaran una vintena de parades de l’agrupació de petits productors artesans així com d’entitats locals i dels pobles de l’entorn. Javi Molina afegeix que també participarà l’associació de familiars d’alumnes amb una parada de brunyols, i l’Ajuntament disposarà la tradicional parada de castanyes on es vendrà el producte fet in situ, tot i que també es podrà adquirir cru. Val a dir que les castanyes no són del poble, ja que aquestes «no es comercialitzen perquè no hi ha suficient quantitat perquè els propietaris de castanyers en puguin treure un rendiment». «Malgrat tot», afegeix Molina, «encara resten castanyedes al poble on els veïns o visitants poden anar a collir-ne per consum propi». Finalment, doncs, les castanyes no arribaran des de Viladrau, com les darreres edicions, sinó que enguany l’Ajuntament ha apostat per producte «d’un poble veí de França, de l’altra banda de la muntanya».

Música de versions

D’altra banda, la fira inclourà altres al·licients com la celebració d’un campionat de botifarra a la Pau a partir de les tres de la tarda. Organitzat pel Catau, cal inscripció prèvia per participar-hi. A més, no faltarà música que arribarà de la mà de la rosinca Madamme Mustash interpretant una selecció de versions musicals. A més, a la fira no hi faltaran tot de sorteigs de regals vinculats als productes que els visitants trobaran en les diverses parades.

[object Object]

Un dels actes destacats que inclou la fira és la presentació del llibre La roca dels bolets i altres contes, escrit per M. Assumpció Cumbriu i il·lustrat per Neus Domingo. Els organitzadors han escollit aquest volum, que recorda l'Alzina que es va calcinar durant els focs del 2012, "perquè l'autora és d'un poble veí nostre, Agullana, amb el que Maçanet té lligams socials", comenta l'alcalde de Maçanet, Javi Molina qui, afegeix, "creiem en la promoció de la cultura quilòmetre zero". M. Assumpció Cumbriu aprofitarà la presentació, que es fa dissabte a les 5 de la tarda, per fer un contacontes per a la mainada.