El jovent d’Albanyà impulsa una primera gimcana boletaire per la 12a Fira del Bolet

Pensada per a tots els públics, es fa aquest dissabte i, l’endemà diumenge el veí Alfred Sala ofereix el pregó d’aquest any

El concurs de caçar bolets es fa aquest dissabte i és obert a públic de totes les edats. | EDUARD MARTÍ

El concurs de caçar bolets es fa aquest dissabte i és obert a públic de totes les edats. | EDUARD MARTÍ / C.V.B. ALBANYÀ

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Quan arriba la tardor, també ho fa la Fira del Bolet d’Albanyà. Tot i que els organitzadors –l’Ajuntament amb la complicitat del càmping Bassegoda Park– són conscients de la manca de producte a causa de la sequera, el poble tira endavant un sucós programa de dos dies que inclou des d’una gimcana familiar promoguda per primer cop pel jovent; la tradicional exposició de bolets, comestibles i tòxics, fins a un taller de demostració d’encesa de foc amb bolets amb Arnau Sirvent que l’any passat va tenir molt èxit i un pregó inaugural de la mà d’Alfred Sala, un veí que fa mig segle que té casa a Albanyà.

Anna Mach, regidora de Cultura i que comparteix funcions amb la també regidora Anna Mogas, diu que la temporada de bolets no passa el seu millor moment, però que intentaran tirar endavant amb el tradicional concurs «de caçar bolets» que s’impulsa des del càmping dissabte des de les 8 del matí i que culmina amb un gustós dinar boletaire al restaurant Agumas, que també es repeteix l’endemà. Dissabte, però, mentre uns van a caçar bolets, altres participaran en uns treballs manuals vinculats amb el món del bolet i dirigits al públic infantil. Ho organitzen a la Rectoria els voluntaris de la Comissió de Festes. Els més joves, d’entre 15 i 23 anys, promouen a la tarda una primera gimcana familiar pel poble. «És bo, quan hi ha jovent en un municipi petit, deixar-los fer coses, que participin de les fires i festes i agafin confiança», justifica Anna Mach.

Trentena llarga de parades d'artesania

Diumenge serà el dia principal de la fira. Des de les 10 del matí i fins les 6 de la tarda, el nucli antic s’omplirà amb una trentena llarga de parades d’artesania que oferiran «productes variats». D’aquestes n’hi haurà algunes de veïns i altres relacionades amb la temàtica de la fira. No faltarà tampoc l’habitual exposició de bolets a l’església. Sempre s’utilitzen exemplars «frescos del municipi o d’on n’hi ha que serveixen voluntaris de la fira» i un micòleg explica curiositats entorn aquests fongs per fer-ne pedagogia. A la fira, no faltarà un espectacle de contes i música amb Clara Ribatallada, a les 12 a la plaça Major, i un taller de sabons amb Alícia Herrera, a la tarda davant el consultori mèdic. A més, qui s'hi atansi podrà degustar bolets amb botifarra acompanyats d'un bon got de vi, a la plaça Major; animació de carrer amb Sam Arderiu i Ramon Manén; inflables al carrer Sant Pere així com el sorteig d'una panera de productes de la fira.