La Vajol programa actes entorn el bolet i la castanya

La Fira transfronterera, que es fa diumenge, inclourà rutes guiades, tast de vins, actuacions musicals i una trobada de vehicles clàssics

La fira de La Vajol acull petits productors. | AJ. LA VAJOL

La fira de La Vajol acull petits productors. | AJ. LA VAJOL / CRISTINA VILÀ BARTIS. lA VAJOL

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La Vajol és un dels pobles més petits de la comarca on viuen menys d’un centenar de persones, però, des de fa anys, cada mes d’octubre reben una munió de visitants. S’hi atansen atrets per la celebració de la Fira Transfronterera del Bolet i la Castanya, una proposta lúdica pensada per a tots els públics i dedicada a promoure els productes de temporada. Així, aquest diumenge i al llarg de tot el dia, es desgranaran tot d’activitats: des de rutes guiades, tast de vins, actuacions musicals fins a una trobada matinal de vehicles clàssics de diferents clubs o un espectacle per als més petits.

Com a tota fira hi haurà firaires. En aquest cas, una quinzena de parades, distribuïdes pels carrers interiors i amenitzades per la banda de percussió dels Senyors del Foc, que oferiran des de les 10 del matí productes del territori, un parell d’aquestes del poble. No faltaran parades on se serveixin els productes estrella: castanyes i bolets. També, aprofitant l’agermanament de la Vajol amb Morellàs-les Illes es preveu la participació de petits productors del poble del Vallespir. Però la fira arrencarà mitja hora abans amb una ruta guiada per descobrir, entre suros i alzines, el paisatge i la biodiversitat del massís de les Salines. La proposta, de dificultat entre moderada i alta, pensada per a gent que li agradi la muntanya i on cal inscriure’s a informacio@salines-bassegoda.org, els portarà fins al castell de Cabrera amb unes vistes increïbles. Una altra visita programada, a dos quarts de dotze del migdia, és a la Mina Canta, que conduiran des del servei educatiu del Museu de l’Exili de la Jonquera i que s’estudia repetir un cop al mes. Un altre dels al·licients d’aquesta fira serà el tast de vins que oferirà el reconegut sommelier Josep Miquel Guasch, per a un mínim de deu persones, mostrant quatre vins de varietats autòctones: moscatell, carinyena blanca, garnatxa negra i carinyena negra. Per participar en el tast i anar a la Mina Canta, cal inscriure’s a noemi@atelieresdeveniments.com.

Hi haurà una quinzena d'artesans i petits productors, dos d'ells del poble i alguns de Morellàs-les-Illes

També hi haurà la possibilitat de degustar menús de la fira, fets a base de bolets i castanyes, als dos restaurants locals –Ca la Conxita i Casa Comaulis– o bé tasts elaborats per Pere Roquet, de l’associació ambunparell.cat. D’altra banda, els infants podran gaudir amb la fira, sigui amb els inflables al pati de l’escola, un espectacle familiar amb música en directe i versionant el clàssic de La Caputxeta i, finalment, una xocolatada popular.

[object Object]

Des de fa unes setmanes, el Consorci Salines Bassegoda impulsa un concurs en línia, amb preguntes i proves estil Trivial entorn aquest territori, per trobar els vuit nous ambaixadors, persones que «senten passió» per aquest tros de país. És el segon cop que s’engega aquesta iniciativa i, segons els promotors, l’acollida està sent molt bona. Aprofitant la celebració de la cinquena Fira transfronterera del Bolet i la Castanya de la Vajol es farà l’acte d’entrega diumenge, a les 6 de la tarda, dels premis als vuit guanyadors, concretament, les anomenades samarretes que no es paguen amb diners, unes «samarretes exclusives» que no es comercialitzen. També en rebran els dos guanyadors del concurs de fotografia fet recentment, imatges que han servit per decorar, per davant i per darrere, la nova samarreta que, a més, durà el logo d’Empordà Turisme.