La Fira de la poma de «relleno» i l’Horta compleix vint anys de vida a Vilabertran

Durant la festa de diumenge destaca el dinar popular i els actes de celebració de Sant Ferriol

La parada central de les pomes de relleno posarà a la venda unes tres mil unitats cuinades pels voluntaris del poble. | FRANCESC AGUILERA

La parada central de les pomes de relleno posarà a la venda unes tres mil unitats cuinades pels voluntaris del poble. | FRANCESC AGUILERA / REDACCIÓ. vilabertran

Emporda.info

La vintena edició de la Fira de la Poma de «relleno» i l’Horta de Vilabertran arriba aquest diumenge 17 de setembre amb una jornada plena de festivitat i tradició. Aquest esdeveniment anual, organitzat per l’associació Els Xiprers amb el suport de l’Ajuntament, és una cita ineludible al municipi, que combina la varietat dels productes locals amb la celebració de Sant Ferriol.

Les places Hortolans i Monturiol, així com els seus voltants, es converteixen en els epicentres de la fira. A la parada central, les pomes de «relleno» i les verdures de l’horta de Vilabertran es desplegaran, acompanyades del Mercat d’Artesania i productes alimentaris naturals. El voluntariat local es posa en marxa per elaborar aquestes postres tradicionals, que han estat transmeses de generació en generació. Es preveu que es posin a la venda unes 3000 pomes de «relleno», que no seria possible oferir si no fos pels cuiners i cuineres del municipi.

Un dels punts culminants del programa és el dinar gastronòmic al Centre Cívic, a les dues de la tarda que transforma cada any la Fira en un banquet de sabors empordanesos. Després de gaudir de totes les activitats del matí, els visitants tindran l’oportunitat de degustar les delícies culinàries de l’Empordà: l’amanida de Fira, plena de productes locals frescos, i l’arròs de mar i muntanya cuinat per Carles Noguera satisfaran fins i tot els paladars més exigents. Les pomes de «relleno» de Vilabertran i els brunyols de l’Empordà posaran la cirereta al pastís pels amants dels sabors tradicionals. Es poden comprar els tiquets a la farmàcia Ribes o al Punt d’Informació, a un preu de vint euros per als adults i de 10 euros per als nens fins a deu anys.

A més del dinar popular, la demostració del procés d’elaboració del vi i la degustació de most seran també una delícia per als amants de la bona taula. Cal destacar l’aspecte solidari de la fira, ja que els ingressos del bar aniran destinats a la Fundació Albert Sidrach, una associació dedicada a la investigació del Sarcoma d’Edwing.

La música estarà present a la Fira. Es començarà la festa amb una desfilada de capgrossos acompanyats pels Grallers de Llers i culminarà amb un ball, a les set de la tarda, a càrrec del grup Sona Bé. Una de les novetats més destacades del programa és l’espectacle Winter, a càrrec de la companyia Silver and Gold, que inclou a Judith de Vilabertran i a Helena de Pontós, dues artistes úniques classificades pel Campionat del Món de Disciplines Aèries, en la categoria de cèrcol aeri, que tindrà lloc al mes d’octubre a Polònia. El muntatge tindrà lloc a l’Hort d’en Prior, a dos quarts de sis de la tarda.

Els ingressos del bar aniran destinats a la Fundació Albert Sidrach, una associació dedicada a la investigació del Sarcoma d’Edwing

La fira posa un èmfasi especial en el seu vessant cultural i ofereix l’oportunitat de conèixer més profundament la història i l’entorn de Vilabertran. Les portes de la Torre d’en Roig, un exemple d’estil modernista, estaran obertes als visitants i fins a les 14:00 hores es podrà accedir al terrat. Les visites guiades al Monestir Romànic de Santa Maria de Vilabertran oferiran una immersió en un món ric en història i espiritualitat.

També els amants de l’art i la cultura tindran l’oportunitat de visitar diverses exposicions a la Canònica, des de peces de pedra seca fins a mostres de fauna autòctona, passant per l’artesania dels pessebres i una exhibició de plantes, flors i espelmes. Igualment, es mostrarà ceràmica antiga del poble que es podrà admirar en una visita guiada per torns. Al migdia, es realitzarà una xerrada al monestir de Vilabertran sobre agricultura resilient.

Els més joves de la família podran gaudir de diverses atraccions infantils com inflables, llits elàstics i fins i tot un petit tren. Per als amants de la creativitat, una parada de treballs manuals, llibres i joguines serà atesa pels alumnes de 6è de Primària de l’Escola Torre d’en Reig.