Els millors formatgers artesans catalans es donen cita a la 27a Fira de Lladó

L’organització canvia de mans en relleu a Jan Millastre, amb l’objectiu de mantenir la qualitat que caracteritza l’acte

La Fira del Formatge de Lladó reuneix l’activitat al centre del poble i als carrers adjacents. | JORDI BLANCO/EMPORDÀ

La Fira del Formatge de Lladó reuneix l’activitat al centre del poble i als carrers adjacents. | JORDI BLANCO/EMPORDÀ / Redacció. LLADÓ

Emporda.info

Un any més, els millors formatges artesans catalans es podran trobar aquest diumenge 17 de setembre al voltant de la plaça Major de Lladó i el seu nucli antic en la tradicional Fira del Formatge que enguany ha canviat d’organitzadors i amb l’objectiu de mantenir sempre l’excel·lència i la tradició. En aquesta 27a edició, hi participen una quarantena de parades de les quals 30 són de formatgers artesans d’arreu de Catalunya, inclosa la Catalunya Nord i la resta d’artesans de productes alimentaris de qualitat com mel, galetes, brunyols, embotits, anxoves, xocolates, vi, melmelades, paté, pa i coques entre altres.

Els millors formatgers artesans catalans es donen cita a la 27a Fira de Lladó

La Fira de Lladó, l'any passat. | EMPORDA.INFO / Redacció. LLADÓ

Durant tot el dia, es vendran tiquets de degustació de la Fira al preu de deu euros. S’inclou el tast de cinc formatges i una beguda. El tiquet conté un plat de record de la fira, tovalló i pa, a més d’optar a un dels cinc lots de productes de la fira, que es van sortejant al llarg del dia. Un altre dels atractius gastronòmics de la fira són els maridatges de formatge, que enguany es fan novament amb els vins del celler La Vinyeta. Es faran a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda a la Sala de Sant Joan.

Els millors formatgers artesans catalans es donen cita a la 27a Fira de Lladó

Membres de la comissió que organitza els actes. | EMPORDA.INFO / Redacció. LLADÓ

L’ambient de festa l’aporten les activitats complementàries amb espectacles i música que tindran com a escenari la plaça Major. A la fira, es reserva un espai per als més petits amb l’actuació de l’Home Orquestra, l’artista Marc Oriol, que fa dues rues pel poble, una a les 11 del matí i una altra al migdia per donar pas tot seguit a un espectacle infantil. També s’inclou dins la programació l’actuació del grup de pop i rock Persons, a dos quarts de set de la tarda, a la placeta.

Els millors formatgers artesans catalans es donen cita a la 27a Fira de Lladó

Membres de la comissió que organitza els actes. | EMPORDA.INFO / Redacció. LLADÓ

L’actual comissió de la Fira del Formatge de Lladó està ara formada per un nou equip d’entre 12 i 14 membres que assumeix la responsabilitat de continuar la tradició. Estela Sáez, artista resident a Lladó i membre de la nova comissió, explica que «muntar la fira s’ha convertit en un esforç col·lectiu i aquest dia tornem a tenir voluntaris, perquè és un esdeveniment que està molt arrelat a la gent del poble». En el seu cas, el vincle amb l’esdeveniment ve de lluny, «ja que vaig estar involucrada en la primera edició, després vaig marxar a viure fora del país i quan vaig tornar, el 2017, vaig tornar a implicar-me en l’organització, amb la idea de crear la secció Made in Lladó».

Els millors formatgers artesans catalans es donen cita a la 27a Fira de Lladó

L'Home Orquestra, Marc Oriol, farà dues rues pel poble. | EMPORDA.INFO / Redacció. LLADÓ

Aquesta iniciativa artística, que aquest any també continua, a la plaça del Priorat, és una oportunitat per als creadors locals de compartir les seves obres amb la comunitat. Aquesta mostra exposa les creacions d’artistes, pensadors, fotògrafs i escriptors locals i representa una finestra al talent que floreix al poble i un recordatori de la diversitat i riquesa que s’hi troba.

Després de quinze anys de dedicació incansable per part de Jan Millastre, ara és el torn d’un nou equip d’organitzadors que ha agafat les regnes amb l’objectiu de mantenir l’esperit autèntic i el llegat que ell va consolidar per mantenir la qualitat que sempre ha caracteritzat aquesta fira.