Aquest cap de setmana torna la Festa de la Sal de l'Escala i espera rebre 10.000 visitants

L’intercanvi cultural amb la Festa dels Pastors de Semmama de Tunísia és la principal novetat de la cita que mobilitza 300 voluntaris

La Festa de la Sal de l’Escala se celebrarà del 15 al 17 de setembre.

La Festa de la Sal de l’Escala se celebrarà del 15 al 17 de setembre. / Basili Gironès

Emporda.info

Un intercanvi cultural amb la Festa dels Pastors de Semmama de Tunísia és la principal novetat de la vint-i-sisena edició de la Festa de la Sal de l’Escala que se celebrarà del divendres 15 al diumenge 17 de setembre. Cada any, la cita escalenca reuneix 300 voluntaris i més de 10.000 visitants. Exposicions, tallers, rutes i visites guiades, presentacions de llibres, música, danses, cuina marinera i la Trobada de Vela Llatina faran que l’Escala es retrobi, un any més, amb el seu passat pescador i salador.

El divendres 15 es presentarà el llibre 'Tresmall, palangre, rall i altres arts menors', número 3 de la col·lecció «Els oficis de la Festa de la Sal». Tot seguit, tindrà lloc el Cercabars, cercavila de cançons tradicionals pels bars i tavernes de la platja amb el Cor Indika.

El dissabte 16 és el dia pròpiament de la festa amb la Mostra de 25 oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal: el popular Rafael (embarcació de vela llatina, de 1915); la cuina de pescadors a les dues tavernes de la Riba; les danses i cançons tradicionals recollides de la tradició oral i l’Ofrena de sal i l’intercanvi de música i danses amb un grup del món. Clouran la festa l’espectacular Ball del Drac i l’arribada de les barques amb les veles il·luminades.

L’edició d’aquest any, com s'ha dir, té com a país convidat Tunísia. Per això, al matí, a l’Alfolí de la Sal – Museu de l’Escala tindrà lloc la presentació del llibre: 'Djbel Semmama, la Festa dels Pastors de Tunísia'. L’acte comptarà amb la presència de l’ambaixadora a Espanya, senyora Fatma Omrani Chargui i el grup Djbel Semmama que interpretarà cançons i música dels pastors de la muntanya de Semmama, en una unió del patrimoni immaterial de la muntanya i la mar.

Finalment, el diumenge 17 hi haurà una jornada de portes obertes a la Barraca de Pescadors de la Creu, i la visita guiada "Ruta Víctor Català".

Amb la festa es ret homenatge també als oficis del mar.

Amb la festa es ret homenatge també als oficis del mar. / Ajuntament

Camí de ser «Patrimoni Immaterial de la Humanitat»

La Festa de la Sal va néixer el 1997 per commemorar el tercer centenari de l’Alfolí de la Sal, un antic magatzem on s'emmagatzemava la sal procedent d’Eivissa o Torrevella i se distribuïa als pobles de l’interior. Aquesta festa rememora les arrels pescadores i salines de l’Escala, recreant la vida quotidiana de fa més de cent anys. Inclou oficis mariners, escenes de l’època, balls i cançons tradicionals, i la cuina marinera.

L’Ajuntament de l’Escala va iniciar els tràmits perquè la Festa de la Sal sigui reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO l’any 2019. La Generalitat va donar suport a la candidatura el gener passat, i ara el procés continua amb els tràmits davant de la UNESCO fins aconseguir el reconeixement final.

La Festa de la Sal és un clàssic a l'Escala.

La Festa de la Sal és un clàssic a l'Escala. / Ajuntament

La Festa de la Sal inclou elements únics, com la recreació d'antics oficis mariners amb tallers, la transmissió de danses tradicionals i cançons pel Cor Indika, i la preparació de menjars tradicionals pels pescadors locals.

Aquesta festa va ser part d'un calendari de quatre festes commemoratives organitzades per l’Arxiu Municipal de l’Escala amb la col·laboració del Centre d’Estudis Escalencs, amb l'objectiu de celebrar esdeveniments històrics de la vila que fomentessin la participació. Les altres festes commemoraven l'arribada de l'enllumenat elèctric, la construcció d'una antiga font i safareig públic, i la torre de Montgó.

Aquestes festes van ser resultat del treball de recuperació de la història local, que va incloure entrevistes amb els residents més antics per recopilar memòria oral i fomentar la participació en la preservació del patrimoni de l’Escala.

La Festa de la Sal va néixer el 1997.

La Festa de la Sal va néixer el 1997. / Ajuntament